onsdag 10 februari 2021

”Damerna som packade bilen och lämnade allt” av Judy Leigh

Den brittiska författaren, som skrev den uppfriskande ”Damen som köpte en buss och bara drog”, har nu kommit med en uppföljare – denna gång med signumet ”Livet börjar vid 55” till skillnad från den förra som hade ”Livet börjar vid 75”. Alltså har hon krupit ned lite i ålder kan man föranledas att tro, liksom att romanen är en sorts småtrevlig feelgood precis som den förra. Dock är det inte riktigt så. Dels är titeln en smula missvisande (det är inte en massa damer utan tre generationer kvinnor - och de har absolut inte lämnat allt. För de flyr, nämligen!) och dels tangerar den, på ett småhumoristiskt manér, en typ av nästan hårdkokt deckare. Och det är absolut inget fel i det – tvärt om – men lite vilseledande blir det allt när man översätter en titel tokigt, eller snarare döper om en titel tokigt. Det är alltså ingen regelrätt roadtrip vi får här, mer än en som varar i några dygn bara…

I alla fall handlar det om den 55-åriga, frånskilda Georgie, hennes något yngre syster Bonnie, deras ålderstigna moster Nan, och Georgies 24-åriga dotter Jade. Georgie och Jade driver varsin rörelse hemifrån, dvs Jade driver ett gym i källaren och mamma Georgie en skönhetssalong i markplan. Och allt är lugnt och normalt tills plötsligt Bonnie hamnar i knipa på grund av sin man som blivit inblandad i riktigt skumma affärer. Inte nog med att han är den notoriskt otrogne sorten och Bonnie borde ha lämnat honom för länge, länge sedan – han är nu också jagad till livet av en affärspartner som anser sig blåst av honom. Mitt i denna soppa har den unga Jade blivit blixtförälskad i ett spanskt fotbollsproffs som bor i Brighton, varpå kvinnorna hastigt packar bilen och flyr undan de ekonomiska brottslingarna, och drar dit. För de verkar vara ute efter Bonnie, både maken och kumpanen, hon tycks ha något som båda vill ha… Men vad? Och Nan – ja henne måste de ju ta med sig, för hon klarar sig inte själv och de har ingen aning om hur länge de behöver vara på flykt.

Så – från Liverpool, via omvägar till Brighton och en lyxlägenhet vid havet. Gömda, fördrivandes tid på lite olika vis, blir Georgie förtjust i en man i byn, Jade flaxar världen runt med sitt fotbollsproffs, och Nan piggnar till på ett sätt ingen trott var möjligt. Sällskap och äventyr, kryddat med livsfarliga brottslingar, kan skärpa till den tröttaste! Fast om det tröttsamt godtrogna våpet Bonnie hade ägt någon känsla för förnuft – redan från början - hade förstås ingenting av allt detta hänt. Kan man ha överseende med hennes överdrivet fjompiga karaktär är detta både spännande och småputtrig underhållning.

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar