onsdag 17 februari 2021

”Se dig aldrig om” av Michel Bussi

Det är väldigt roligt att den franske spänningsförfattaren Bussi skrivit nytt! Förutom att skriva prisbelönt och kritikerrosat – och översatt till 35 språk! – så är han dessutom statsvetare och professor i geografi. Precis som i hans senast översatta ”Tiden dödar långsamt” vars handling han förlade till Korsika, så har han även denna gång placerat sina karaktärer på en ö – denna gång i Indiska Oceanen, nämligen på den vulkaniska paradisön La Réunion, granne med Mauritius. Vi får följa en pappas flykt med sin sexåriga dotter, undan polisen, anklagad för mordet på sin hustru - och fler därtill! Och detta berättas i korta klipp, minut för minut, ibland kanske en kvart förflyter, men också ur olika berättarrösters perspektiv. Det påminner onekligen uppläggsmässigt om den forna tv-serien 24, som höll sina tittare i ett järngrepp just genom att låta händelseförloppet skildras medan det händer – och vad som händer nästan samtidigt på annan plats på ön, för någon annan inblandad. Och allt utspelar sig under ca tre dygn. Det är skickligt och snyggt, med bladvändarvarning på detta!

Allting börjar i alla fall med att Martial Bellion polisanmäler sin hustru som försvunnen från deras hotellrum. Hon visar sig bokstavligen ha gått upp i rök, men åtskilliga ögonvittnen har sett maken på rummet trots att han hävdar motsatsen. Lägg därtill en hel del blodspår i rummet, så finner han sig strax vara mordmisstänkt, trots att både kropp och motiv saknas. När han ovanpå detta helt plötsligt också går upp i rök, tillsammans med parets gemensamma dotter så påbörjas en jakt utan like på ön. Samtidigt som fler personer mördas. Med hans kniv och hans dna. Hur går detta ihop?

Ja, det gör det ju givetvis inte. Innan vi som läsare, och även den jagande polisen inser att något inte stämmer, har vi fått följa den vindlande och makalösa jakten över ön, för att så småningom inse att det måste finnas en annan mördare… Vilket gör hela historien till ett både oväntat och avancerat familjedrama. Och jag tänker precis som den sexåriga dottern som vi också får följa i tanke och handling… ”kan pappa verkligen ha dödat mamma..?”

Riktigt spännande, en smula humoristiskt samtidigt som mycket är kallblodigt – och oväntat! Dessutom i mycket speciella miljöer! Han är en riktigt intressant bekantskap, Michel Bussi!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar