onsdag 24 februari 2021

”Tigermannen” av Eka Kurniawan

Det var både spännande och intressant att läsa en indonesiers röst, en fascinerande berättelse om två väsensskilda familjers liv och öden, utspelandes i en liten by på den indonesiska landsbygden på Java. Och själva Tigermannen, det är den unge Margio. Han har nämligen ärvt ödet att en vit tiger kan ta hans kropp i besittning. Och det är exakt just detta som inträffar inledningsvis. Som den mest ofattbara att utföra det bestialiska mordet på grannen, en viss Anwar Sadat, så är det ändå just det som sker. Han mördar Anwar genom att bita av honom halspulsådern… som en tiger skulle gjort.

Men hur är detta möjligt, hur kan den balanserade, skötsamme, lugna unge mannen plötsligt få för sig något sådant? Han erkänner förstås, men ingen förstår. Framför allt inte varför tigern i honom plötsligt löpte amok – och vem tror ens på det? Och varför just Anwar Sadat? Men förklaringen nystas långsamt, långsamt upp genom att vi får följa Margios familj från början, redan innan de ens var en familj. Vi får beskåda årens plågsamma familjeliv där den våldsbenägna fadern ständigt förgriper sig på modern, och lättnaden i den fattiga, eländiga vardagen då Margio och hans mor hjälper till med hushållssysslorna i den välbärgade konstnären Anwar Sadats hem.

Men vi får också en inblick i Anwars familjeförhållanden, med hustrun som är sjuksköterska och de tre döttrarna, varav den yngsta så småningom blir våldsamt kär i Margio. Som slutligen inser att de aldrig kan komma att ha en framtid tillsammans. Och våndan han upplever innan han kan berätta för henne varför. Vad är det då som ligger bakom deras omöjliga framtid, och vad är det som gör att Margio dödar Anwar? Den slutgiltiga, utlösande faktorn hålles på, ända fram till sista meningen i princip – och ja, det är en snygg upplösning!

Som sagt, både intressant och läsvärt, särskilt om man vill läsa något som sticker ut från den vanliga dussinmängden!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar