lördag 15 maj 2021

”Drömlistan” av Julien Sandrel

Lite av en feelgood om en väldigt tragisk händelse… Går det ens? Men jo, det skulle jag nog säga! Fransmannen Sandrel har debuterat med en både sorglig och tänkvärd historia, med ett stänk av humor – som kanske brister en liten smula i trovärdighet. Men det är inte alltid det viktigaste, utan här handlar det om budskapet att leva medan kan, och prioritera rätt här i livet. Och hur lätt är det?... Men ibland är det ändå bra att stanna upp och tänka efter. Och det är precis vad den 39-åriga, ensamstående Thelma tvingas göra.

För en januarimorgon blir hennes tolvårige son Louis allvarligt skadad i en trafikolycka och hamnar i koma. Livet sätts på paus förstås, karriären kan dra åt pipsvängen, men ingenting tyder på att Louis kommer att vakna upp igen. Läkarna ger honom en månad att uppvisa någon form av hjärnaktivitet, innan de annars avslutar alla livsuppehållande behandlingar… så hur ska hon få honom att visa något livstecken, att kämpa sig tillbaka till livet? Kan hon ens?

Mitt i all bedrövelse hittar hon en anteckningsbok under hans madrass hemma. En lista med drömmar att uppfylla innan den dag han dör… (vilket han förstås kallt räknade med att göra som en gammal man). Listan är full av tokigheter sprungna ur en tolvårings tokiga hjärna, men där finns ett och annat också som gör Thelma både fundersam och nyfiken.

Så får hon idén att göra hans lista till sin – uppfylla hans drömmar, filma dem, och genom att spela upp dem och berätta om dem kanske väcka en livsgnista till liv? Kan vara värt ett försök, så gott som något annat, tänker hon. Sagt och gjort…

Och under resans gång med att bocka av punkterna på hans bucketlist, reser hon både i tid och rum, men också i tankar och relationer. Kan de nya insikterna hjälpa henne att hitta en ny tillvaro, en ny mening, oavsett om Louis vaknar upp ur koman eller inte?

Det är både lite rörande och lite småroligt om vartannat, kring ett tungt och svårt ämne. Och hur lätt är det att leva en tonårings drömliv när man själv är nästan fyrtio?

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar