lördag 8 maj 2021

”När bergen sjunger” av Phan Quê Mai Nguyên

Ett beklämmande, men samtidigt oerhört vackert skildrat stycke nutidshistoria av det starkare slaget! För trots att jag vuxit upp med Vietnamkriget i bakhuvudet är en djupgående inblick i en hel släkts öden och vedermödor någonting helt annat. Visst är allting fiktivt, men det är ändå inspirerat av författarens egen familjs och bekantas upplevelser, och de är garanterat inte unika i sitt slag. Och det är ju just detta som är det beklämmande. Men det är så välskrivet och fint berättat att man med lätthet ändå orkar ta sig igenom en fruktansvärd epok i världshistorien. Och den får vi del av genom Dieu Làns berättelser om sin uppväxt för dotterdottern Huong, medan bomberna kreverar runt omkring dem.

Vi får lära känna den unga Dieu Làn, som växer upp i en hårt arbetande, men välbärgad jordbrukarfamilj, vars öde slås i spillror första gången när japanerna brutalt halshugger hennes älskade far framför ögonen på henne. Nästa gång livet omkullkastas helt är när den kommunistiskt drivna jordreformen 1955 får människor att gå bärsärk i konfiskerandet av deras förfäders gård, och dödar hennes bror som hon drivit gården med, efter att de först förgiftat hennes man. Desperat flyr hon iväg med sina fem barn - den sjätte, äldste har redan hunnit fly i förväg. Men utsvultna, svaga, sjuka, tvingas hon inse att de aldrig kommer att kunna nå Hanoi med sina bittra fiender i hasorna, utan istället tvingas hon till det omöjliga… att lämna sina barn bakom sig med förhoppningen om att kunna komma tillbaka till de olika byarna och hämta dem igen… en dag.

Och detta omöjliga blir hennes liv, detta att om och om igen leta efter sina barn. För så småningom skickas de alla ut i Vietnamkrigets fasor, där fienden inte bara är USA utan lika mycket andra vietnameser, både från nord och från syd, det är angivare och angivna. Och i väntan på att dotterdottern Huongs mamma och pappa, liksom alla morbröderna ska återvända från kriget, blir Huong varse hur fler och fler familjehemligheter blottas – som allt eftersom förklarar både mardrömmarna och fasorna de tvingas leva med i nuet. För det är verkligen ingen ände på allt förfärligt som familjen drabbas av – men ett kärleksfullt kitt håller dem samman genom det mesta.

För en utomstående betraktare finns här fantastiska beskrivningar av vietnamesiskt liv och leverne, omgivningar, språk och traditioner genom 1900-talet. Det är ett helt lands folk och kamp, mot varandra och imperialister, om och om igen, som vi tröskas igenom – hur överlever man som nation? Som liten människa? För det är så stort och omvälvande, det vietnamesiska folkets kamp, att man knappt fattar vidden av det. Intressant och viktig läsning är det, men också njutbar!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar