onsdag 16 november 2011

Möt isländsk kyla och piskande snö...

De har klarat ett dopp i iskallt vatten och en snöstorm på berget med livet i behåll. Livsviljan är stark. Men ska de klara hela postturen. Snön ligger i tjocka lager och täcker husen och gårdarna. Inga vägar finns att följa. Det faller än mer snö, vinden viner och pinar. Vad göms där i snöyran? Vad är det för gestalter de skymtar? Är de levande eller döda?

Jens och pojken är ute på postturen på nordvästra Island. Det är i början av förra seklet. Tillsammans kämpar det sig fram. Den store och starke postkuriren Jens som riskerar sitt liv för små pengar. Fadern och systern finns hemma på gården. Jens drömmer om sin älskade som tjänar som piga. Kommer det att kunna skapa ett liv tillsammans? Pojken sörjer sin döde vän men det finns ändå plats för bultande hjärtan och tankarna letar sig ofta till handlarens dotter Ragnheid. Men snart reser hon till Danmark.

Änglarnas sorg är andra delen i en trilogi skriven av Jón Kalman Stefánsson. Pojken har tagit sin tillflykt till Köpingen och hamnat hos Helga och Geirtrud. Han lämnade fiskeläget där han bodde och arbetade när hans vän dog. Det handlar den första boken Himmel och helvete om. 

Stefánsson berättar med ett ömsint, vackert och poetiskt språk men också korthugget och hårt, som människorna vi möter. De som bor i Köpingen, deras närmaste och folk de möter i vardagen. Som sliter för att överleva på denna karga ö utlämnade till vädrets nycker. Hur klarade de det? Det handlar om de som fastnat i vardagens slit och de som drömmer om förändring och kanske gör något åt det. "...ödet delar ut lycka och olycka, rättvisa har inget med saken att göra, och sen är det människans uppgift att försöka förändra det som går att förändra."

/Liselott

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar