måndag 7 november 2011

Spelreglerna

Vad skulle du göra om du en dag fick en räkning på en ofattbar summa, från ett företag du aldrig hört talas om, och det var ytterst oklart vad det var du skulle betala för? Precis detta händer en man i Fakturan som ingår i Jonas Karlssons nya novellsamling Spelreglerna. Det visar sig att det nu är dags att betala för alla känslor, upplevelser och intryck han haft. Det är ett pris på hans liv helt enkelt. Då företaget bedömer att han levt ett ganska behagligt liv blir det ett mångmiljonbelopp. När mannen försöker få det nedräknat tar saken en vändning som han inte alls räknat med.

I novellen Presenten eskalerar ett från början oskyldigt utbyte av gåvor grannar emellan till ett regelrätt krig. Inte ens döden hindrar viljan att överglänsa.

Den första novellen, Utgången, skildrar en skådespelare som glömmer bort sin allra första replik i en pjäs. När han försöker fly scenen upptäcker han att den svävar i luften. Enda utvägen är genom publiken, men de är arga efter hans fiasko...

Dessa tre noveller är de bästa enligt mitt tycke. Ingen kommer direkt upp i klass med Rummet, som fanns med i förra samlingen men alla är mycket läsvärda.

/Jenny


Alla novellerna finns dessutom att ladda ner som e-böcker via bibliotekets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar