lördag 20 januari 2018

Camille av Pierre Lemaitre

Ny bekantskap på spänningshimlen för mig är Pierre Lemaitre. Det är Sekwa förlag som valt ut ännu en fransk författare och översatt honom till svenska. En inte alldeles snabbläst bok. Jag tycker mycket om den men den flyter inte lika lätt som de välkända deckarförfattarna. Det är lite mer motstånd, lite mer oväntat än vanligt, den följer inte riktigt gängse mönster och det är ju härligt! 

Men vad handlar den om då? Huvudperson är Camille. En kommissarie i Paris med ett visst rykte om sig. Andra poliser vet vem han är både till namn och utseende. Nu utnyttjar han sina kontakter för att få ansvaret för ett brutalt rån i en galleria. En kvinna blir fruktansvärt misshandlad och det är ett under att hon överlever. Kvinnan är Anne och hon är Camilles flickvän. Det blir ett snärj att utreda för Camille. Hemlighålla sin relation till Anne för kollegorna och polischefen, hålla sina känslor i schack och leverera vad han lovat sin chef. Snart inser de att rånaren har gett sig den på att mörda sitt enda vittne – Anne. 

Katt- och råttaleken inleds och Camille är pressad från många håll. Ska han lyckas hålla Anne vid liv samtidigt som han letar efter rånaren… I slutet efter många vändningar, klurigheter och överraskningar har ni svaret!


/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar