lördag 18 augusti 2018

Blå av Maja Lunde


Efter sin stora internationella succé ”Binas historia” som kom 2016 och handlade om pollinering och ekologisk överlevnad, har nu norskan Lunde släppt sin andra fristående del i en planerad kvintett om klimatkrisen. Denna gång är temat vatten – eller snarare brist på vatten på grund av stigande temperaturer. Och att läsa om detta, denna den varmaste och längsta sommaren någonsin, som fått gemene man att allvarligt fundera över den galopperande uppvärmningen, ger mig nästan gåshud.

I tre olika tidsplan får vi följa tre olika historier, som dock hänger ihop. Dels följer vi 68-åriga Signe i nutid, en åldrad miljökämpe som vigt sitt liv åt att motarbeta exploatering av jordens resurser. Vi får följa henne på en ensamseglats på båten Blå, från det forna hemmet i Norge mot en planerad hämnd i södra Frankrike – hon ska konfrontera mannen hon en gång älskade med sin märkliga last; is från den krympande glaciären Blåfonna som var tänkt att säljas till rika ökenländer för att kyla drinkar…

Under seglatsen tar vi del av Signes tillbakablickar på livet; uppväxten, miljökampen, kärleken… och sveken.

Det tredje tidsplanet utspelar sig 2041, dvs 23 år från nu. Platsen är ett uttorkat flyktingläger i södra Europa där David och hans fyraåriga dotter Lou befinner sig i väntan på att hustrun och deras bebis ska dyka upp. För det var ju hit de var på väg när de kom ifrån varandra… Vattnet är slut, torkan och bränderna breder ut sig, och det finns ingenting att göra, det går inte att stoppa. Alla måste norrut, men ingen vill ta emot dem… Läget blir alltmer akut när de plötsligt en dag gör ett mycket märkligt fynd i en gammal trädgård, en bit bort från lägret. Fyndet ger dem hopp, kanske en utväg ur det hopplösa läget… bara regnet någon gång ska börja falla igen… Eller är det bara önsketänkande, när deras liv har blivit en kamp mot klockan?

Det är en obehaglig och skrämmande bild Lunde målar upp, hur livet utan tillgång till färskvatten snabbt förvandlas till ett rent, eller snarare smutsigt, helvete. Allt faller samman, allt handlar plötsligt bara om överlevnad. Och Lundes budskap är nästan överdrivet tydligt – vill vi inte bli framtida klimatflyktingar medan världen dör omkring oss bör vi kanske släppa fram varje Signe inom oss. Innan det är för sent.

Oavsett, så är det en spännande och fängslande roman om det viktigaste för oss alla – har inte denna sommar gett oss en tankeställare så gör boken det!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Finns även att läsa direkt som e-bok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar