lördag 4 augusti 2018

Den utstötte av Sadie Jones


En låntagare rekommenderade den för länge sedan och i sommar blev det av att jag läste den. Den var ingen munter läsning, långt ifrån feelgood, men den var väldigt bra. Det är en gripande skildring av hur en pojke hanterar ett trauma och hur han formas av händelser och människor runt omkring honom. Den första och mest genomgripande är när hans mamma drunknar när bara de två badar på ett enligt ställe längs ån. Ingen hjälp finns att få och Lewis kan inte rädda henne. Från lycka till något intet i all hast. För hans mammas död blir något man inte pratar om i familjen. Hans liv fylls av tillfällen då folk omkring, främst familjen, håller tillbaka. Det där någon inte säger, kramen som inte ges och ömheten som inte visas.

Allt utspelas i en engelsk by och i London från efter andra världskriget och framåt. I byn styr de sedvanliga hierarkierna och att många familjer är i beroendeställning av någon annan. Alla bör falla inom normen för hur kvinnor respektive män ska uppföra sig och vad de får och inte får göra. Här finns mer än en familj som behåller sina hemligheter innan för husets fyra väggar men gärna fördömer och pratar skit om andra…  Kulmen sker sommaren 1957 när Lewis som suttit i fängelse släpps fri och återvänder hem till sin far och styvmor och byn han är uppväxt i. Alla har en åsikt om honom och det är kanske inte så konstigt då han brände ner byns kyrka… Men en ser på honom med andra ögon. Kit som är några år yngre än Lewis men som tidigt blir förälskad i honom. Hon tror hon ser vad som finns innanför hans yttre. Som barn umgicks de i samma gäng men genom åren vill ingen vara med Lewis längre. Men hur är det nu när han kommer hem? Och framförallt vad fick honom att göra det?

Åh jag både svär, blir arg och lider med Lewis och vill ta flera av personerna i kragen när jag läser hans historia. För så gör man inte, inte mot något barn! Men så klart präglas allt av tiden det utspelas i. Men det finns som tur är ljusglimtar även i denna sorgliga berättelse.
/Liselott

Reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar