onsdag 13 februari 2019

”Familjeband” av Pernilla Lagerquist


Romanen är ett väldigt gripande relationsdrama runt familjen som fenomen – vad utgör egentligen en familj och är alltid blod tjockare än vatten? Berättelsen utspelar sig främst på två tidsplan – dels under 80-talet och dels 2010 - med några klargörande nedslag i tidigt 60-tal, och det är två pojkar och deras familjer vi får följa.

Axel växer upp ute i havsbandet i Roslagen under 80-talet med en mycket dominant pappa och en något förtryckt mamma. Hans sommarkompis Johan däremot lever ett betydligt mer harmoniskt och lyckligt liv, och i 13-årsåldern fattar Axel beslutet som kommer att forma hela resten av hans liv – han rymmer hemifrån och flyr in till Norrtälje, till Johans familj, och lyckas genom omständigheter få bli kvar. Och Johan blir brodern som egentligen inte är hans bror.

Tjugofem år senare, när Axel är nyskild och Johan lever med trassliga affärer och för mycket alkohol, tvingas Axel åka ut till sommarhuset för att titta till Johan, och kvar i grannhuset ser han att hans biologiska mamma bor kvar. Mamman som blev änka under ett dramatiskt julfirande familjerna emellan för många år sedan. Han vill än i denna dag inte behöva befatta sig med henne, han fick nog av sin trasiga familj som barn, men efter Johans mammas död får han en bunt brev som växlats mellan de två mammorna genom årens lopp, brev som både antyder och avslöjar hemligheter inte ämnade för någon annan än de två kvinnorna.

Både Axel och Johan tvingas omvärdera både det ena och det andra och Axel finner sig stå inför en uppgörelse med sitt förflutna – alltför mycket kring hans familj har inte varit som han trott, och nya vetskaper tvingar honom vidare, förbi bitterhet, mot försoning och nya insikter.
Det är en väldigt kärleksfullt berättad historia, med fler personers ingångar i dramat än vad jag låter framgå här. Många tvingas acceptera det som varit och måste våga se framåt. Många är de val som styrt ödet och ibland fick det ödesdigra konsekvenser. Och hur avgörande är egentligen det där med blod, om tillhörighet är något man väljer själv?
Mycket läsvärd historia, som hade förtjänat en avsevärt bättre korrekturläsning! Försök absolut bortse från den!

/Tuija


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar