lördag 9 februari 2019

”Lifterskan” av Cannie Möller


Eftersom många av Cannie Möllers ungdomsböcker genom åren varit fantastiskt bra, var förväntningarna höga inför den första vuxenromanen på 18 år. Och resultatet blev en väldigt speciell och ovanlig spänningsroman/psykologisk thriller! Vars uppföljare lär dyka upp redan under 2019. Och i denna är det två mycket speciella karaktärer vi får följa!

Den ena – som lär förekomma i de fristående uppföljarna – är tecknerskan Rebecka Gudner, som mitt i allhelgonanatten råkar ut får något oväntat och underligt. Hon är på väg till familjens stuga i Norrland för någon veckas avskildhet när hon plötsligt i det tunga snöfallet tvingas väja hastigt och kraftigt – hon var på väg att köra på någon i mörkret! Eller kanske gjorde hon det, till och med? Väl ute ur bilen står där faktiskt en flicka, som dykt upp från ingenstans, oskadd men en smula förvirrad, som svarar undvikande på alla frågor Rebecka har. Ingen att kontakta, ingenstans att köra henne - vilket gör att hon i sin trötta desperation där i natten erbjuder sig att ta med flickan i bilen, hem till sin egen stuga, så att hon kan återhämta sig. Denna goda gärning blir upptakten till en märklig relation och ett makalöst händelseförlopp ingen av dem kunnat föreställa sig. Som får ödesdigra konsekvenser.

Lifterskan Helen väcker känslor och sidor hos Rebecka som hon trängt undan sedan ungdomsåren, och hon märker efter händelsen att det är lifterskans ansikte som ständigt dyker upp i hennes teckningar. Hon har svårt att släppa taget, trots att flickan både trängt sig på och stuckit sin väg i omgångar, och när hon efter hundra turer finner sig isolerad i en poliscell, misstänkt för mord, frågar hon sig hur i hela friden det kunde gå såhär… Vad hade egentligen hänt strax innan hon plockade upp Helen den där natten?

Det fullständigt galna händelseförloppet halvåret närmast efter liknar inget annat. Hennes man, den stabile läkaren, hennes två vuxna barn… alla blir tagna på sängen av det fullständigt overkliga som plötsligt utspelar sig i deras liv. Vem är deras mamma och hustru egentligen? Den ena obehagliga överraskningen avlöser den andra, och varför lyckas inte Rebecka bli av med den sjuttonåriga, fosterhemsplacerade Helen?

Som läsare överraskas även jag, stup i kvarten, och undrar åtskilliga gånger vem det egentligen är som är psykiskt instabil, och vad de båda kvinnorna egentligen bär med sig i sina bagage… Spännande, överraskande och ovanligt!

/Tuija

Du kan läsa den direkt som e-bok eller e-ljudbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar