onsdag 20 februari 2019

"Vi möts på muséet” av Anne Youngson


"En klarsynt och varmhjärtad berättelse om nya chanser och kärlek sent i livet”. Så står det på baksidan av romanen, och det stämmer verkligen mycket bra! Boken är författarens debut, vilket inte märks alls – tvärtom – och den är upplagd som en brevroman, där vi får följa de två huvudkaraktärerna via deras växelvisa brev till varandra. Och ja, den utspelar sig faktiskt i nutid, för sent omsider övergår de till mailskrivande – men väljer medvetet länge det långsamma, omständligare handskrivandet via snigelpost.

Och brevväxlingen börjar med ett brev från engelska Tina, medelålders lantbrukarhustru, till en – trodde hon – åldrad professor. Orsaken till brevet är ett s.k. mosslik – Tollundmannen från ca år 250 f.Kr. – som finns på Silkeborgs museum i Danmark och som hon velat se i hela sitt liv. Men inte lyckats komma till skott med. Svar kommer, men inte från den sedan länge döde professorn utan en intendent på muséet, dansken Anders. Ytterligare några brev växlas dem mellan - och fortsätter så - allt oftare och alltmer personligt. Båda är mer eller mindre olyckliga i sina liv när de formulerar sina tankar och sin oro kring sin livssituation, och brevväxlingen utvecklar sig från att ha viss terapeutisk inverkan på dem själva till en riktigt varm vänskap som växer fram.  Anders har förlorat sin fru och sina förväntningar på framtiden, Tina har med jämnmod accepterat det jordnära livet på gården, som kanske ändå inte blev vad hon önskade sig. Båda finner kraft i stödet från varandra, särskilt när livet plötsligt och oväntat ställs på ända.

Det är en ömsint och melankolisk historia, varsamt och kärleksfullt skriven, om två kloka och inkännande människor i mogen ålder. Och dessutom har den svenska upplagan fått en fin omslagsbild i form av ett gammalt vykort på Silkeborgs Museum, Anders arbetsplats, till skillnad från vår engelska upplaga!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Kan läsas direkt som e-bok och e-ljudbok. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar