onsdag 27 februari 2019

”Dagarna med dig” av Rosie Walsh


Sarah bor i Los Angeles men är på ett kortare besök hos föräldrarna i barndomens lilla stad i England. Där möter hon helt oförhappandes sitt livs stora kärlek. Något som hon är fullständigt övertygad om. Hon är mitt uppe i en skilsmässa, och 37 år gammal hade hon inte förväntat sig detta. Hon får sju magiska dagar med Eddie, men räknar med oändligt mycket mer – för hon avstyr Eddies önskan om en ändring av deras respektive planer som hade kunnat ge dem mer tid tillsammans just nu. Hon ska vidare i jobbet till London och han har bokat en semesterresa till Spanien med en kompis. Vad hon aldrig kunnat drömma om var att han aldrig skulle komma tillbaka. Han visar sig inte ens ha kommit iväg.

Chockad och ledsen vägrar hon tro dem som antyder att han säkert bara ville dra sig ur, men som läsare förstår jag hennes frustration – även jag är övertygad om motsatsen. Han ville verkligen allt, lika mycket som hon. Men Eddie är som uppslukad från jordens yta, ingen vet var han är. Något måste ha hänt, någon måste veta något. Men vad, vem? Och när hon så småningom börja gräva i hans liv blir hon bara ännu mer förbryllad…

Vad man successivt under letandet efter Eddie får veta är t ex att Sarah bor i USA av ett särskilt skäl; att hon lämnade sin familj efter en tragedi, men att hon alltid återvänder hem till den årliga minnesdagen, som nu. Hon hade nämligen tidigare en syster som hon sörjer djupt. Men vi får också veta en hel del om Eddie, bland annat att även han hade en syster, och orsaken till hans försvinnande klarnar allt mer.

Det är en kärlekshistoria som har ett betydligt större djup än titeln kanske antyder, och som parallellt med stora förluster och svåra sorger faktiskt berör. Går det att försonas med sig själv och sina ödesdigra val, när andras hat förmörkar livet? Och kan kärlek övervinna det som inte kan göras ogjort?

/Tuija

Kan läsas direkt som e-bok. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar