lördag 23 februari 2019

Manhattan Beach av Jennifer Egan


Det som fick mig att välja denna bok är att den utspelar sig på 40-talet under krigstid och att vi får följa Anna som vill bli dykare. Spelplatsen är New York och Anna jobbar på varvet som kontrollör. Ett enahanda men viktigt jobb för att krigsfartygen ska kunna byggas. Men på varvet finns också dykarna. Anna ser dem och drömmer om att få arbeta med det istället. Drömmer om att få vara under vattnet. Men inga andra kvinnor jobbar där, finns det ändå en möjlig väg till drömjobbet för Anna?

Men innan vi kommer så långt så möter vi Anna som 12-åring i 30-talets New York. Där familjen gått från välbärgad till fattig i depressionens spår. Familjen kämpar för att ta hand om Annas lillasyster Liddy som är funktionshindrad. Liddy som är för svag för att hålla sin kropp uppe och vars tal är ett jollrande. Pappan, Ed, har svårt att hantera detta. Var det därför han senare försvann? Ingen vet vad som hände med honom. Vid denna tid har Anna ofta följt med Ed när han jobbar. Det officiella jobbet var inom facket och handlade om att träffa och prata människor. Men nu när Anna är 12 år går det över i något annat, någonting hemlighet. Anna är inte säker på vad. Ett av dessa jobbmöten sker hemma hos den välbärgade Dexter Styles. Ovanligt att ett möte sker hemma hos någon… men det är en av de gånger Anna får följa med och hon minns det väl. Hennes far blir mer hemlighetsfull och Anna får inte längre följa med sin pappa. Sedan försvinner han..

Tillbaka till 1940-talet och bokens nutid. Under ett sällsynt nattklubbsbesök träffar Anna av en slump på Dexter Styles. Han äger klubben Anna besöker och hon får reda på att han håller på med ljusskygg verksamhet. Av någon anledning väljer hon att inte presentera sig med sitt riktigt efternamn. Besöket får henne att fundera över sin fars försvinnande. Kanske ligger det något mer bakom. Kan Dexter Styles veta något? Ska hon söka upp honom och försöka ta reda på det?

Omväxlande följer jag Annas och Dexters liv. Det är en lågmäld berättelse, inte lika mycket dramatik med gangsterskjutningar som i Ray Celestins böcker (Yxmannen och Mafioso). De utspelar sig också i USA´s gangstervärld. Vet inte om jag väntade mig det, kanske. Men den här berättelsen klarar sig utan sådant. Istället tar jag del av både Annas och Dexters världar. De skiljer sig väldigt mycket åt men är väldigt fascinerande att besöka som läsare. 

/Liselott

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Kan läsas direkt som e-bok. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar