onsdag 27 mars 2019

”Försvunnen” av Tina Frennstedt


En ny deckarserie som utspelar sig i Malmö och på Österlen! Både roligt och spännande med miljöer som många blekingar känner igen. Och spännande är också själva historien i denna den första delen av Cold Case, där vi får följa kriminalinspektör Tess och hennes frispråkiga sidekick Marie när de kastas in i olika typer av övergrepp, under olika tidsepoker.

För tillsammans jobbar de i en liten grupp som gräver i gamla ouppklarade fall, och de har just börjat nysta i ett sexton år gammalt försvinnande i Simrishamn – en nittonårig flicka som oförklarligt försvann efter en festnatt. Att Simrishamnsflickan med största sannolikhet är död är en sak, men att få veta vem som dödade henne, och varför, och var kroppen finns, önskar både Tess och anhöriga ett svar på… Vad var det egentligen som hände sommaren 2002?

Samtidigt tvingas de lägga Simrishamnsförsvinnandet åt sidan ett tag för Malmö kastas in i en våg av märkliga överfall - mord och våldtäktsförsök - som visar sig påminna en hel del om en serievåldtäktsman som härjat i Köpenhamn i många år, men nu legat lågt ett tag. Kan det vara samma man? Och varför har han i så fall börjat med övergreppen igen? Här i Sverige? Och hur kan hans DNA finnas i bilen som Simrishamnsflickan fördes bort i för sexton år sedan?! Kan dansken ha varit där, redan då? Eller kan svaret finnas långt mycket närmare än så?...

Kopplingar finns men inga enkla svar, när detta utspelar sig precis nu fast för ett år sedan… ett snöigt, stormigt Skåne under februari månad 2018. Både årstid och platser bjuder hög igenkänningsfaktor, som ger åtminstone mig ett ordentligt mervärde, men berättelsen är både rapp, välskriven och trovärdig med oväntade vändningar, skriven av en rutinerad kriminalreporter, som hade varit mycket läsvärd även om den utspelat sig någon helt annan stans!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där kan du också se vilka andra utgåvor den finns i. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar