lördag 2 mars 2019

Ghachar ghochar av Vivek Shanbag


Vilken ovanlig liten roman – tunn i omfånget, bara drygt 100 sidor, men effektivt berättad i ett samspel mellan det som faktiskt sägs i romanen och allt det outsagda däremellan. Som lämnar läsaren både förstummad och onekligen en smula förfärad.

En namnlös berättare, en ung, lat indier, sitter på Kaffehuset som så många andra dagar, för att bringa lite klarhet i sin röra utav tankar. Tankarna är ”ghachar ghochar” -  ett uttryck för något som blivit alldeles tilltrasslat, ett påhittat uttryck från hans hustrus familj. Hans egen familj är däremot den som är föremål för romanen – fattig från början, levandes ett mycket enkelt liv i Bangalore, men när pappan förlorar jobbet tar hans bror, farbror Chikkappa, över försörjningen av familjen – han börjar handla med kryddor. Detta försätter resten av familjen, dvs berättaren, hans syster och föräldrarna, i en beroendeställning till farbrodern, som gör dem både sårbara och oerhört försiktiga i sitt leverne. Men allt eftersom kryddverksamheten växer, växer även ekonomin. Rätt som det är har en förmögenhet skapats, familjen skaffar sig ett stort hus och börjar leva i sus och dus. I det ovana överflödet göds ett moraliskt förfall mitt framför läsarens ögon, och efter inträdet av berättarens hustru Anita i den märkliga familjekonstellationen ställs många frågor på sin spets. Används verkligen gangsters till medgörlighet? Varför tassas det på tå för somliga? Varför väljer man alltid att blunda för det obekväma?

Den rakryggade Anita är van vid något helt annat, och i den märkliga familjehierarkin vänder hon uppochned på många sanningar. Hennes ifrågasättande utmynnar i ren krigsföring de tre kvinnorna emellan. Hon blir… just obekväm. Och vad är enklast då?

Det är en stillsamt skrämmande kortroman om klassresor och familjekonflikter som blivit internationellt prisad, översatt från det indiska språket kannada till engelska, och därifrån till svenska. En väldigt speciell läsupplevelse!

/Tuija


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar