onsdag 20 mars 2019

”Vår älskade” av Kamila Shamsie


Återigen en politiskt laddad, stark roman av den pakistanskfödda författarinnan, boende i London, som jag tidigare både läst och skrivit om. Hennes ”Brända skuggor” utspelade sig i Japan, Indien, Pakistan och USA under flera världshistoriskt betydelsefulla händelser, och även denna gång är skådeplatserna många, bl a USA och Syrien, men framför allt ett mångkulturellt England. Denna gång brottas dock karaktärerna huvudsakligen med nutida politiska dilemman.

I centrum för historien har vi de muslimska systrarna Isma och Aneeka och Aneekas tvillingbror Parvaiz. Efter att den pakistanska familjen för länge sedan bosatt sig i London, har fadern försvunnit – en rastlös själ som valde att åka runt i världen och kriga i olika sammanhang har antagligen dött i Guantánamolägret. Efter att även modern senare dött blev det Ismas lott att ta hand om småsyskonen, men nu i vuxen ålder - när tvillingarna är 19 år - lämnar hon dem för att studera i USA. Vad ingen av systrarna riktigt räknat med, trots vissa farhågor kring broderns rastlöshet, är att Parvaiz i hemlighet närt drömmen om att hedra sin far, jihadisten och följa i hans fotspår. Han försvinner i Syrien, engagerad av IS, och de tappar kontakten med sin bror.

Samtidigt har Isma i USA sprungit på en ung man, som är mycket bekant från hennes barndom och dess kvarter - den unge Eamonn, vars pakistanske far numera är inrikesminister i Storbritannien. Eamonn söker senare upp hennes lillasyster Aneeka i London, och faller pladask för systern. Han uppfattar hennes känslor som lika äkta och starka som hans egna, men vet inte hur han ska presentera detta faktum för sin far inrikesministern. Fadern är nämligen väl medveten om hennes familjs historia – hennes fars bakgrund… men nu också den försvunne brodern. Och eftersom inrikesministern själv vänt ryggen mot sitt ursprung och idag i sitt ämbete jagar potentiella terrorister med blåslampa, faller detta i allt annat än god jord. Av detta uppstår ett familjedrama på hög nivå, samtidigt som Parvaiz visat tecken på ånger, vill lämna IS, och nu återvända till Storbritannien. Ett olösligt problem, om man följer de dagliga nyheterna, eller inte? Vad stark kärlek gör med människor får här ofantligt drastiska och dramatiska konsekvenser… jag riktigt ryser!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där kan du också se vilka fler utgåvor den finns i.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar