lördag 15 februari 2020

”Den falska profeten” av Håkan Östlundh

En kollega till mig introducerade denna författare. Det var deckarserien om Fredrik Broman och den utspelar sig på Gotland. Dessa böcker utkom mellan 2004 och 2014. Dock har den inte fått lika mycket genomslag som andra deckarserier från ön, men är riktigt bra. 

Men det är inte den serien jag läst senast utan hans nyaste, om Profeten. Den ska bli tre böcker och nu kom del två. Jag funderar lite över vad som håller samman trilogin och kommer väl fram till att det handlar om att komma fram till vem som dödat Profetens far (och varför) och hämnas. Profeten heter egentligen Elias. I den första dör hans pappa av en bomb i ett hotell i Saravjevo. Snart söker han och pappans chef/älskarinna Ylva svaren på varför det hände. Den första boken heter Profetens vinter

I denna andra del försvinner Elias, officiellt pluggar han i USA. Men händelserna i första boken (Profetens vinter) har lett till att han istället blivit Tom White, hemlig agent med alias Profeten. Han ska komma nära en man vid namn Eric Hands, det gör Elias genom att närma sig Erics son. 

Men Elias arbetar inte ensam, bakom sig har han ett team som hjälper honom. Men ett team som är hotat. En av dem, Karoline, lyckas oskadliggöra en man som försöker mörda henne. Vem och varför? Påverkar det deras uppdrag? Kommer att Elias att lyckas? Det är farligt, spännande och händer mycket! Jag ser fram emot tredje och avslutande delen – hur ska det gå?

/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar