onsdag 19 februari 2020

"Förlåt oss våra synder" av Jo Spain

Finns det ingen snö ute kan man ju läsa en bok där snön börjar falla och i det närmaste lamslår landet… Det är vad som händer i denna bok! Men först hittas ett lik. En äldre kvinna, korsfäst mot ett träd och torterad. Ja, det är bestialiskt och otäckt men snart tar en mer klaustrofobisk berättelse vid. Författaren tar fasta på delar av Irlands 1900-talshistoria. För kvinnan som hittas är nunna. Hon är gammal och det visar sig att hon arbetade i klostret under den tid som gärna förträngs och som jag inte hört mycket om. När kvinnor (och unga flickor) som inte var gifta blev gravida placerades de på vissa kloster för att föda barnet (som alternativt adopterades bort eller hamnade på klostrens barnhem). Hade de tur kunde de återvända till sina familjer men ibland fanns inte den möjligheten för familjen ville inte veta av dem. Vad hände då? Jag ska inte föregå berättelsen mer utan det avslöjas under läsningen. Men som det skildras här kunde det vara fasansfullt för kvinnorna.

Det är till detta nunnekloster som poliserna hinner ta sig innan snöovädret slår till. Nunnan som mördats var klostrets ledare, men var det någon som gillade henne. Är någon av de andra nunnorna mördaren? Men varför. Det är riktigt spännande och en finurlig intrig och mycket funderande innan sanningen avslöjas. Och fler hinner dö…

Inte nog med att den var bra det är första delen i en trilogi. Undra när nästa del kan tänkas komma... och hur trilogin är uppbyggd?

/Liselott 

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar