lördag 1 februari 2020

”Kvar” av Britta Stenberg


En lågmäld betraktelse av den märkliga tillvaron som uppstod/kan ha uppstått, när reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl exploderade 1986. I en fiktiv form får vi följa den gravida Olga, som blev kvar i sin by Spetje för att hon valde att gömma sig i sin barndoms koja, när alla försvann.

För efter den där dagen, alltså dagen när något obegripligt hände i reaktor 4 där hennes älskade Ivan arbetade som ingenjör, har livet tagit paus. Allt liv. Soldaterna kom en dag för att evakuera dem alla, ingen fick ta med sig något, alla djuren dödades. Men Olga sprang alltså iväg och gömde sig, för att få bli kvar. Någon måste ju vakta Generalens viktiga, hemliga dokument, som hon fick ansvaret för. Alltså ska hon vakta dem tills de andra kommer tillbaka. För det gör de väl?

Medan hon väntar städar hon upp i kaoset som blev, hon städar igenom hus efter hus, så att det ska vara fint när alla återvänder. Men tiden går. Inget händer. Men så en dag står där en get - en annan dag en utsvulten katt. De enda levande själar hon sett till sedan alla for iväg. De blir hennes enda sällskap i denna konstgjorda ensamhet, det är de som håller henne uppe. Allt medan dagarna går följer vi henne i tystnaden, i minnena av alla de olika människorna i byn, i reflektionerna kring allt som var och allt som blev. För vad var det egentligen som hände? Hur blev det såhär? Är hon kanske t.o.m. den enda levande människan kvar på jorden?

I denna onaturliga tystnad, medan hon ser naturen runt omkring degenereras, följer vi hennes betraktelser i det konstiga nuet, där livet blivit en vacuumbubbla. Från att tidigare ha levt ett enkelt men ganska lyckligt liv på den fattiga, sovjetiska landsbygden tror hon nästan att hon håller på att bli galen - av tankar, minnen, längtan, vrede, politik och lögner. Tills det plötsligt en dag kommer några…

Det är en intressant inblick i hur det kan ha tett sig, dagen då allt hände, och tiden därefter. Men också i hur livet faktiskt kanske levdes i sin sovjetiska enkelhet, så sent som på åttiotalet. Och i hur grundlurade människorna kanske blev… Ja, det är mycket som är tänkvärt!
/Tuija


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar