lördag 29 februari 2020

”Berättelsen om Alice Hart” av Holly Ringland


En fantastiskt vacker bok, både in- och utvändigt! Något för botanikern inom oss, samtidigt som det är en stark och berörande historia om hur livet var, och blev, för Alice Hart. Romanen har utsetts till Book of the Year 2019 i Australien och håller på att bli en Netflix-serie i detta nu. Och när vi träffar Alice är hon bara nio år, älskar sin kuvade mamma och hatar sin våldsamma och oberäkneliga pappa, lever i utkanten av sockerrörsfälten någonstans längs Australiens östkust med dem båda, och är i princip förvägrad att ha kontakt med några andra. Där har ni utgångsläget. Och det gör ont.

När tragedin är ett faktum och båda föräldrarna dör i en brand, blir hon tvungen att flytta till sin farmor – en farmor hon aldrig har träffat eller ens hört talas om att hon har. Kraftigt påverkad av sitt trauma har hon slutat prata, men i sin farmors enorma blomsterodlingar lär hon sig att tala genom vildblommornas betydelser, blomsterspråket blir ett sätt att uttrycka det hon inte kan säga med ord. Sakta finner hon sig så småningom till rätta bland de andra, av livet tilltufsade kvinnorna som för kortare eller längre tid lever sina liv på den stora gården. De blir hennes nya familj. En stark vänskap med en grannpojke, som så småningom utmynnar i en än starkare kärlek, lossar tungans band och Alices liv som ung vuxen tycks blomstra som trädgårdarna, tills ett oväntat och förödande svek från farmoderns sida får henne att abrupt överge gården och bege sig iväg - vart som helst, bara bort.

Frustrerad över hur lite hennes farmor har kunnat delge henne om familjens förflutna, beslutar hon sig för att lämna alla utan information, och bara börja om på nytt, så långt borta som möjligt. Hon hamnar av en slump i centrala Australiens storslagna öken, får jobb som guide i en nationalpark, och möter där sitt livs kärlek. Men vem är han egentligen? Och hur länge kan hon egentligen fly sitt förflutna och alla hemligheter som dolts för henne utan att det kommer ikapp?

Ja, det är ett storslaget läsäventyr, likväl som ett geografiskt, biologiskt och mytologiskt. Boken är som en hyllningssång till allt det vackra på jorden, men också allt det vackra i livet, trots svårigheter och motgångar. Alice Hart gör intryck, särskilt som den lilla flicka hon var i början på romanen – en starkare och mer berörande inledning på en bok får man nog leta efter!

/Tuija


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar