onsdag 25 mars 2020

"Mai betyder vatten" av Kayo Mpoyi


Kayo Mpoyi föddes i Kongo, växte upp i Tanzania och kom till Sverige som 10-åring. Mai betyder vatten är hennes debutroman efter att hon gått skrivarlinjen på Biskop-Arnös folkhögskola.

Jag läste en recension om boken i en tidning, och det var något i recensionen som gjorde mig intresserad. Kanske var det bokens religiösa tema, kanske var det att den utspelar sig i Afrika. Hursomhelst lånade jag och läste boken när jag fick syn på den i biblioteket.

Huvudperson i romanen är Adi som är mellan 5 och 10 år under den tid som beskrivs, 1989-1994. Det som händer i boken skildras utifrån hennes barnperspektv. Men här finns också berättelser om det som hänt tidigare i släkten, framför allt den förbannelse som pappas farmor, Mai, drabbades av.

Adis storasyster, Dina, har berättat att mamma svalt en jordnöt. I nöten bor ett andeväsen som växer och växer. Som läsare förstår vi att mamman är gravid. Så föds lillasyster med stora andningssvårigheter. Läkarna tror att både mor och barn ska dö, men de överlever. När mamma berättar att lillasyster ska heta Mai säger hon i samma mening: ”Må gud förbarma sig över oss”. Alla i släkten som hetat Mai har dött. Kanske kan denna Mai bryta förbannelsen.

Pappa arbetar på ambassaden för Zaire (nuv. Kongo-Kinshasa) i Dar es-Salaam, Tanzania, och familjen bor i ambassadens tjänstebostad. De äldsta syskonen bor inte hemma utan är kvar i Zaire, men de dyker upp senare i berättelsen. För pappan är utbildning väldigt viktigt och han låter barnen öva ord ur hans ordböcker.

Familjen är kristen och går till kyrkan. Pappan har en dömande gudstro. Gud används i uppfostringssyfte. Som kontrast lyser Adis egen gudstro, där gud finns med i allt hon gör och allt som händer henne, positivt som negativt. Gud ser t ex vad monsieur Éléphant gör med henne när de befinner sig på husets tak. Gud antecknar allt. Jag upplever Adis gud som någon som står på hennes sida i en värld hon inte helt förstår.

I boken sägs inte allting rakt ut. Istället får man t ex bara ana vad det är som händer på takterassen, eftersom det mesta beskrivs ur Adis perspektiv. En del förstår man som vuxen läsare, en del går förmodligen mig förbi. Blandningen av kristen tro och afrikansk magi tycker jag är intressant.

/Sara

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar