lördag 28 mars 2020

"Minns deras namn" av Simon Stranger

Oj vilken krypande otäckt, intressant och viktigt bok detta var. Dessutom var det riktigt svårt att sluta läsa. Titeln syftar på judarnas tradition att så länge du omnämns så finns du kvar och är inte bortglömd. Det blev utgångspunkten till ett konstprojekt av Gunter Demnig. Han skapar gatstenar med judars namn som placeras framför den adress de bodde på fram tills de dödades av nazister. 

Författaren själv är gift med en judinna men det är väl inget han funderat så mycket på förrän han själv, frun, svärmor och barnen står vid just en sådan sten med en släktings namn. Han son frågar: Varför dog han? En fråga som Stranger har svårt att besvara och heller inte kan glömma. Utan det leder in honom på en upptäckts- och forskningsresa till frun Rikkes släkthistoria. 

Det i sin tur leder honom mot en Henry Rimmer som kom att bli tyskarnas man i Trondheim under ockupationen med många hemska dåd på sitt samvete. Hur blev Henry Rimmer sådan? Det är en del av berättelsen. Andra är den om Hirsch Kommisar som blev fängslad i just Trondheim och satt i fångläger och så småningom avrättad. Det är alltså Rikkes släkting. Men man följer också släktens historia, författarens resa medan han forskar och skriver och även vad som hände i Norge under andra världskriget. Men det är i skönlitterär form. 

Boken är suveränt upplagd, tycker jag. Han får ihop alla dessa delar så fint, utan att det känns konstigt, hoppigt eller hoppressat. Han utgår från det norska alfabetet, tar fasta på ord vid respektive bokstav som utvecklas till korta och långa påståenden och historier. Lite om Norge under andra världskriget, judendom, Henry Rimmer och Hirsch Kommisar. Det är så fängslande och så närvarande. Jag blir illa berörd av historien om Henry Rimmer. Stranger presenterar möjliga händelser som i sin tur formar en människa till att kunna begå riktigt onda handlingar och rättfärdiga dem.

Det var en slump att jag tog hem denna bok från biblioteket. Den stack ut lite med sitt omslag. Jag läste baksidan och tänkte att ja något sådant (om det är bra) skulle passa på något bokcafé. Det dröjde innan jag började läsa den men när jag väl gjorde det så gick det knappt att sluta, hur hemskt det än bitvis var. Det var inte alltid specifikt utskrivet i text det som gjorde mig illa berörd (jo ibland) utan vad lätt det blir fel när en människa utsätts för hur hen hanterar det. 

/Liselott

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där kan du också se vilka andra utgåvor vi har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar