onsdag 4 mars 2020

”Tiden dödar långsamt” av Michel Bussi


En av Frankrikes mest lästa författare, tillika statsvetare och professor i geografi, har här fått en tredje, till svenska översatt, roman - en otroligt fängslande historia – som onekligen gjort mig nyfiken på hans tidigare verk. Den här spänner över ca 500 sidor, men det är så fascinerande läsning att tjockleken, och tiden det tar, inte märks. För man bara måste ju få veta hur allt det omöjliga egentligen hänger ihop. Och det mest omöjliga är att kvinnan, som definitivt dog för 27 år sedan, går igen…

Men – för att ta det från början… så utspelar sig allting på Korsika. En ö som varken är Frankrike eller Italien, trots att den tillhör Frankrike – för det är en ö som egentligen bara tillhör sig själv, där egen rättvisa skipas – ja, det är en hel del korsikanskt liv och leverne vi får oss till livs här!
Och vi får följa hur den 40-åriga Clotilde, för första gången sedan hon var 15 år, återvänder till sin barndoms semesterö, ön varifrån hennes far och anfäder härstammar, ön som hon älskade så högt tills…

…den kväll 1989 då bilen familjen åkte i körde ned i en ravin och både hennes far, mor och bror dog. Hon såg allt med egna ögon eftersom hon mirakulöst nog klarade sig. Och nu är hon alltså tillbaka för första gången, tillsammans med sin man och deras tonårsdotter. Men det är inget okomplicerat återvändande – kontakten med hennes farföräldrar har varit sparsam, trots att hon är den enda arvingen till de enorma arealer i nordost som alltid tillhört familjen Idrissi. Och mötet med åtskilliga av ungdomsårens kompisar går inte helt obemärkt förbi heller. Men allting når en helt ny nivå, tar en helt annan vändning, när plötsligt någon som bara skulle kunna vara hennes mamma tar kontakt på de mest kryptiska vis. Hur är det ens möjligt?

Tusen frågor får sakta, sakta sina svar, för som läsare får vi hela tiden följa den 15-åriga Clo genom hennes dagbok. En dagbok hon skrev i ända in i det sista, innan hon satte sig i bilen den där kvällen. En dagbok hon inte återsett sedan dess, men som kunde stöttat hennes grumliga minnen av den där ödesdigra sommaren när allting i hennes och hennes föräldrars liv ställdes på ända – utan att hon egentligen mer än anade att någonting höll på att förändras. En dagbok som så småningom hamnade i någons händer, som gav denne någon information kring vad som samtidigt pågick i ungdomslägren parallellt med alla turer i vuxenvärlden. Och denne någon är nu ute efter henne och hennes närmaste igen. Hur är det möjligt? Vem i all världen..? Och framför allt - varför?

Det är otroligt spännande och fängslande, och som läsare anar jag alltid lite mer än Clo, eftersom jag parallellt följer 1989 års dagbok kring skeenden hon glömt eller halvt förträngt. Men ändå hade jag väl aldrig kunnat gissa mig till ens hälften av alla mysterier, händelseförlopp, konflikter och relationsdraman som är inbakade här. Det är verkligen fantastiskt snyggt och smart skrivet, en otrolig familjehistoria som nystas upp, i jakten på sanningen… för vad var det egentligen som hände den där ödesdigra kvällen när allt nådde sin kulmen och historien tog en helt annan vändning?

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor av boken vi har. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar