onsdag 11 mars 2020

"Skuggjägaren" av Camilla Grebe


Jag hoppas att ni redan har hittat serien som Camilla Grebe skriver. Det är en löst sammanhängande och börjar med att vi följer med Hanne och Peter i Älskaren från huvudkontoret. De två är även fokus i andra boken Husdjuret där polisen Malin introduceras. I Dvalan (den tredje delen) är det deras kollega Manfred som vi främst följer i privat- och arbetsliv, för de går ju inte alltid att skilja åt.

Hanne är en av anledningarna att jag fortsatt läsa. Men också för att de är väldigt bra, alltid med en spännande mordgåta. Den senaste, Skuggjägaren, är lite annorlunda skriven. Den spänner från 1944 fram till nutid. Mord ska lösas men är det samma mördare som gäckar polisen alla dessa år? De dödas på samma sätt men hur hänger morden ihop? 1944 mördas en prostituerad hon hittas våldtagen och fastspikad i golvet. Mord på kvinnor med liknande tillvägagångssätt sker även på 70-talet, 80-talet och i nutid! 

Men berättelsen är mer än denna mordgåta. För vi följer de kvinnliga poliser som arbetar med morden Grebe väljer att fokusera på de kvinnliga polisernas intåg i yrket. Från en polissyster på 40-talet, motståndet längs vägen till kvinnliga poliser till dagens jämställda(?) yrke. Ett yrkesliv som ska flätas samman med barn och familj. Först är det Elsie vars fästman dog och hon fick lämna iväg sitt barn. Förhoppningsvis bara tillfälligt. Sedan Britt-Marie som sent får reda på att hon är adopterad. Elsie var hennes biologiska mamma. Britt-Marie själv väljer att vara yrkesarbetande och polis. Men kämpar både mot kollegornas åsikter om att kvinnor inte ska jobba som poliser och makens alkoholism som sätter äktenskapet på prov. Sedan introduceras min favorit – Hanne. Det är 1985 och hon kommer som högskoleutbildad psykolog med inriktning gärningsmannaprofilering och ska hjälpa polisen att få fast den sk Träskmördaren. Men hon stöter på motstånd. I nutid kämpar Malin att få ihop mammarollen med yrkesrollen och familjelivet.

Jag möter fler och fler läsare av dessa böcker på biblioteken. De har något gemensamt, alla vill läsa de andra delarna!

/Liselott

Reservera böckerna på Ronneby biblioteks webbsida. Här hittar du den senaste delen. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av böckerna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar