lördag 14 mars 2020

”Trollsländan” av Michel Bussi


En både spännande och intressant historia, onekligen ganska originell – av fransmannen som skrev en minst lika originell historia i ”Tiden dödar långsamt” som jag läste alldeles nyligen. Som var såpass fascinerande att jag inte kunde låta bli att testa även denna, som också visade sig vara en rejäl tegelsten på 450 sidor. Men här följer vi inte livet efter en bilkrasch, utan efter en flygplanskrasch!

För 1980 störtar ett stort passagerarplan, på väg från Istanbul till Paris, i de schweiziska Jurabergen. Alla omkommer. Utom en – en tremånaders bebis som överlevt helt mirakulöst. Problemet är bara att man inte vet vilken bebis det är, för det var två stycken med på flygningen! Är barnet lilla Emilie, barnbarn till arbetarklassfamiljen Vitral, eller Lyse-Rose, barnbarn till överklassfamiljen de Carville? Båda familjerna hävdar envist att spädbarnet är just deras, men utan dagens DNA-teknik blir problemet svårlöst. En ovanlig och utdragen vårdnadstvist tar vid, som så småningom utmynnar i en dom som ändå vilar på ganska lösa grunder. Flickan får växa upp hos den fattigare familjen, medan den välbärgade ändå har svårt att släppa taget. De väljer att anlita en privatdetektiv som ska ägna flickans första 18 år till att vända på varenda sten i mysteriet, samtidigt som de ingår ett avtal där flickan – oavsett vem det kanske kommer att visa sig att hon är – kommer att få sin framtid ekonomiskt tryggad.

Men boken inleds med flickans artonårsdag, där hon fått en anteckningsbok – den, där privatdetektiven skrivit ned alla års vedermödor med att få fram hennes rätta identitet. I omväxlande kapitel får vi läsare ta del av denna, där ljusglimtar och hopp uppstått och förintats om vartannat, fram till denna 18-årsdag då hans uppdrag tar slut och han slutligen tvingas ge upp. Men just då upptäcker han plötsligt något som omkullkastar allt, hela hans arbete under 18 år. Fakta, en sanning, som visar sig vara så omvälvande att det finns människor som är beredda att mörda för att mörka. Och samtidig försvinner flickan. Och en desperat jakt på både henne och sanningen tar vid.

En annorlunda spänningsroman med oväntade twister!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar