lördag 4 april 2020

”Den starkaste lågan” av Shobha Rao


Ja, här är den starkaste lågan den som brinner mellan två unga flickor i Indien, det är den vänskap och det hopp som binder dem samman på allra starkast tänkbara vis. Det är en berättelse om fattigdom, utsatthet, våld i nära relationer och trafficking – för att bara nämna en del av eländet. Men det är också en skimrande vacker historia om det starkaste band som finns, den vänskap som uppstår ur att ge varandra hopp om livet. Det är historien om Poornima och Savitha, som bor nära Indiens östkust i en liten by, som lär känna varandra av en slump.

Poornimas mamma har nämligen dött och för att pappan ska hinna väva så många saris som behövs för att försörja familjen anställer han en flicka – Savitha - till den tomma vävstolen. Nära dem sitter Poornima och spinner sina spolar åt pappan och Savitha och på så vis lär de känna varandra. Vad Poornima först inte förstår vidden av är Savithas familjs fattigdom, men efter hand blir de varandras tröst och hopp om ett bättre liv. Tills allting slås i spillror.
Först blir Savitha våldtagen av den mest oväntade och rymmer sin väg. Går upp i rök. Därefter gifts Poornima bort till en helt förfärlig familj, där hon tvingar sig att stå ut – tills familjen skadar henne. Och så är plötsligt även hon på rymmen.

Hon sätter sitt hopp till att försöka hitta Savitha, följa i hennes fotspår, vilket leder henne till en avskyvärd bordell där unga flickor utnyttjas å det grövsta. Kan Savitha ha hamnat där? Genom de mest oväntade kunskaper hon lyckats snappa upp under sitt korta äktenskap lyckas hon få en oväntad roll på bordellen, där hon gör allt för att försöka spåra Savitha. Vilket leder henne ovetandes så mycket närmare henne än hon kunnat ana. Men ödet vill annorlunda och turerna blir många.

Genom systematiskt arbete gör hon allt och lite till för att så småningom hamna i USA, tätt i hälarna på Savitha som har sålts vidare. Tror hon i alla fall. Och återigen är de ovetandes ett hårsmån från varandra. Tills oväntade saker återigen inträffar. Ska deras vägar aldrig få en chans att mötas, trots att de är så nära? När bara hoppet, den starkaste lågan, håller dem uppe…

Starkt och berörande om fattiga flickors utsatthet, kamp och mod! En riktig bladvändare!
/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar