onsdag 8 april 2020

"Huldas hus" av Anita Salomonsson

Det är alltid kul att stifta bekantskap med nya författare. Denna alldeles nya bok släpps det år författaren fyller 85 år! Den första boken släppte Anita Salomonsson 1994. Jag läser på lite om henne i Alex författarlexikon (du hittar det på vår hemsida, dels vid respektive bok och dels på sidan över databaser). Hon skriver kvinnohistoria, de utspelar sig gärna i norra Sverige och har ofta ett verkligt ursprung. Denna gång är det en fotograf vid namn Hulda Jonsson som levde och drev företag i Burträsk i början av 1900-talet. Läs mer om henne i detta konstnärslexikon. Huldas hus finns kvar och är byggnadsminne. Så vill ni semestra i Sverige senare i år efter att ha läst boken så kan ni se det!

Men det är i den lilla enkla stugan bredvid Huldas hus som historien börjar. Hos Sara Sofia som hitintills tagit hand om sina morföräldrar och arbetat som piga hos en bonde i närheten. Nu är morföräldrarna döda och lever ensam i stugan utan grannar. Men så byggs ett hus och det är Hulda som flyttar in. När hon ser vad Hulda tar sig för inspireras även Sara Sofia till att förändra sitt liv. Det är underbart skrivet. Men jag skulle gärna lyssnat till boken för här förekommer en del dialog på dialekt som jag inte får rätt uttal på. Tyvärr verkar den inte vara inläst än. Vi får följa Sara Sofia fram till hennes död och det är mycket som händer och som hon är med om. Vi får ta del av hennes funderingar över tillvaron. Det är en lågmäld berättelse och inte så lång men underbar och intressant. 

I sista delen av boken följer vi en sopåkare som hitintills varit lyckligt gift. Frun går hemma med deras två barn, ett slitigt liv som småbarnsåren är. Allt har varit bra tycker han men så när han ska tömma en soptunna får han fatt i en gammal bok. Den är en dagbok och han kan inte låta bli att börja läsa i den. Finner den intressant och tänker att den tar jag hem till min fru. Den kanske kan muntra upp henne. Men när frun börjar läsa blir om som insnärjd i dagboken och kvinnan vars liv hon läser om. Det är just Huldas dagbok. Maken oroar sig mer och mer över att frun förändras. Vad hände med deras lyckliga, trygga och invanda liv.

Alltså två berättelser om hur Hulda Jonsson förändrar fler liv än sitt eget när hon väljer att utbilda sig till fotograf! Väl värd att läsa.

/Liselott

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar