onsdag 15 april 2020

"Stormfåglar" av Einar Kárason


Ibland dröjer det lite mellan att jag läser boken och den presenteras i bloggen. Så är det för denna bok. När jag läste den ven stormvindarna runt huset och det var en extremt passande läsning. För det är vinterstorm i boken, året är 1959. Men jag tror inte det är några problem att känna närvaro i denna bok även om du läser den en het sommar dag. 

En trålare ute på öppet hav långt hemifrån Island kämpar i stormen. Det är isande kallt i vatten och i luften och varenda droppe havsvatten som slår upp på trålaren fryser till is. De skulle egentligen vänt hemåt efter lyckad tur. Kylrummen är fulla med fisk. Men så kommer stormen, stoppar dem, tynger dem med mer och mer is. De får kämpa för sin överlevnad. Hur länge ska stormen pågå? Kommer de levandes från den?

Det berättas omväxlande om manskapets kamp mot isen. Ut och slå bort den med de verktyg de har till hands. Kapten står på vakt och ropar så fort det kommer en större våg som riskerar att spola bort dem. Omväxlande berättas om hur en trålare fungerar, resan ut till den fiskebank de befinner sig på och så presenteras några ur manskapet som vi lär känna lite bättre. Det är när en av dem, den yngste Laurus, introduceras som det kommer mig ännu närmre. Hans personporträtt gör det hela mer levande. Innan var det lite trögt när jag läste hur trålningen fungerar. Sidorna är ganska fyllda med text, dock inte kompakt och inte liten stil men ändå lite mycket, lite motigt. Med sedan gick det knappt att sluta läsa. Hur skulle det gå för dem? Laurus som funderar över att det där med fiske kanske är något han skulle kunna syssla med resten av livet, kommer han ens att överleva denna resa…

/Liselott

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar