lördag 11 april 2020

”Rädda mig från farliga män” av S.A. Lelchuk


Gillar man Lisbeth Salander från Millennieböckerna, och har upptäckt Frida Moistos färgstarka karaktär Lisa Engström – ja då har man en ny spännande och explosiv huvudkaraktär här i privatutredaren Nikki Griffin, som på dagtid driver en bokhandel. Men alltså gör betydligt mer actionladdade saker på nätterna! Och det är bara så underbart uppfriskande att läsa om dessa unga, starka, annorlunda, intelligenta kvinnor som mer än gärna ger sig på män som inte är så värst snälla mot sina kvinnor… Och här har vi alltså en debut som är den första delen i en kommande serie. Härligt! Och så spännande!

Nikki lever alltså sitt omtumlande (och utmattande!) liv i städerna runt San Fransiscobukten. Hon växte upp på nordsidan men besöker sällan den lilla orten där hennes lyckliga barndom fick ett abrupt slut – hon och hennes bror som idag lever sitt liv i drogträsket, genomlevde ett trauma utan like när de var små och har därefter vuxit upp hos fosterfamiljer. Läsningen blev på många sätt en räddningsplanka för Nikki, varför en bokhandel blev det naturliga valet för den synnerligen belästa unga kvinnan. Men – precis som Salander och Engström bär hon fortfarande runt på stora mängder vrede och frustration över hur livet blev, och detta jobbar hon förstås hårt på att kontrollera. Ibland lyckas hon mindre bra. Och eftersom de alla tre bär på den gemensamma nämnaren hatet-mot-våldsamma-män, så får även hon emellanåt utlopp för sina aggressioner – men klarar sig oftast undan endast med nöd och näppe trots sin starka och vältränade kropp som hon behärskar till fullo. Hon tar helt enkelt på sig, på eget bevåg, att hämnas lite – öga för öga, tand för tand – de kvinnor som far mest illa runt omkring henne. Men tar som sagt också på sig lite andra typer av spaningsuppdrag vid sidan om.

Och det är just det som händer inledningsvis. Hon får i uppdrag att utreda en kvinnlig anställd vid ett stort företag i Silicon Valley, en anställd som misstänks sälja företagshemligheter. Vilket visar sig vara nånting HELT annat. Den anställde visar sig istället vara förföljd av åtskilliga farliga män – är det inte FBI så är det företagsanställda. Eller?

En katt-och-råtta-lek utan dess like tar sin början, och plötsligt är det Nikki som alla är ute efter. Men varför? Vad var det för något som den anställde kvinnan kände till, som så många är beredda att döda för?

Vansinnigt spännande sträckläsning utlovas!

/Tuija


Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar