onsdag 9 december 2020

”Floden hem” av Hanna Richell

Återigen har den brittiska författare, som bott länge i Australien men nu återvänt till England, skrivit ett starkt familjedrama - en bok om systerskap, familjehemligheter, sorger – och kvinnor. Och här är de onekligen några stycken!

Systrarna Margot, Lucy och Eve har vuxit upp på den engelska landsbygden på en underbar gård med sina författande föräldrar. Men när faderns skrivkramp inte riktigt släppte tog moderns kreativitet över och hon uppslukades av sitt skrivande under flickornas uppväxt på ett sätt som hon inte märkte själv. Detta fick naturligtvis konsekvenser – både för flickorna, med en icke närvarande mamma, men också för äktenskapet, som fadern så småningom bröt sig ur. Då var de äldsta, Eve och Lucy i princip utflugna men kvar blev Margot… utelämnad till sig själv, i princip. Och just i denna brytningstid händer något fruktansvärt i hennes liv, som slutligen utmynnar i att hon lämnar sitt barndomshem och sin mor i vredesmod, och har sedan dess inte talat med henne.

Nu stundar dock, med kort varsel, ett storslaget bröllop på gården – yrvädret Lucy ska spontant gifta sig. Och vill att hela familjen – förstås – ska samlas. Margot tar sig samman och återvänder hem för första gången på många, många år… med viss bävan för att behöva konfronteras med sin mamma som hon aldrig någonsin kommer att be om förlåtelse. För hon kommer aldrig att orka förklara vad som utlöste dramatiken när hon var 16 år. Vad hon däremot inte anar är att fler än hon bär på hemligheter som kommer att slå undan benen på dem alla… Vilken bröllopsfest, vilken dramatik!

Här dras vi med i en känslomässig turbulens utan like! Det är en fängslande historia som verkligen berör på djupet, och som jag tyckte mycket om! Vinklingar och ingångar ur familjens alla perspektiv berikar, samtidigt som det visar på hur svårt och komplext livet är – och alla utgår förstås ifrån sin egen sanning om sakers förhållande… En bok och en familj att tycka mycket om!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar