onsdag 23 december 2020

Systrarna på heden: Ett Brontë-mysterium av Bella Ellis

Det gick lite upp och ner i läsningen. Ibland tröttnade jag på det allt för verkliga gnabbandet mellan de tre systrarna Brontë och på att de skulle lösa ett försvinnande/eventuellt mord föratt visa att kvinnor kan. Men däremellan och alltmer på slutet var det riktigt medryckande (spännande) och bra. Det är alltså de verkliga systrarna Charlotte, Emily och Anne som är huvudperson (liksom deras far och bror) och berättelsen följer till viss del deras verkliga liv (efter vad jag sökte fram och jämförde).

I boken Systrarna på heden bor alla syskonen för tillfället hemma hos fadern på prästgården på den hed som jag förknippar med deras berättelser. Så sprids ryktet om ett försvinnande. Hustrun till en välbärgad man är borta, rummet badade i blod. En av deras väninnor arbetar som barnflicka i huset och de beger sig dit för att visa sitt stöd och stilla sin nyfikenhet… När de märker att ingen verkar ta försvinnandet på allvar och utreder det börjar de själva med en utredning.

Jag gillar att läsa böcker som utspelar sig på 1800-talet som denna gör. Förhoppningsvis har författaren gjort tillräckligt med research för att miljöer, samhällsbeskrivningen inklusive hur olika delar av befolkningen levde i förhållande till varandra ska vara någorlunda korrekt. Och det är en variant av pusseldeckare, som jag också gillar. Här finns även ett ödsligt, kusligt drag kanske t o m ett spöke... Här tar författaren tillvara möjligheten med mörka, blåsiga hedar och utflykter om nätterna. Två böcker är skrivna på engelska, får hoppas att nästa del också översätts till svenska.

/Liselott

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar