lördag 19 december 2020

”Kirurgens dotter” av Cannie Möller

Här har Cannie Möller, vars ungdomsböcker men även vuxenromaner jag alltid gillat, för första gången skrivit ihop med sin livspartner, filmregissören och manusförfattaren Henry Meyer. En riktigt bra kombo, skulle jag säga! Det är spännande hela tiden, men på ett sätt som mer kryper under huden… om och om igen finner jag mig tänka att det är en makalös soppa som kirurgen och hennes dotter försätter sig i… Hur ska detta sluta…?

Men först måste det ju börja! Och det börjar med att den skickliga kirurgen Leyla Saleh, med barndomsrötter i krigets Irak, finner sig övergiven av sin make. Som plötsligt sitter med en ung, höggravid kvinna i en ny lägenhet. Både Leyla och den femtonåriga dottern Jonna försöker slicka sina sår på olika vis, båda känner sig dumpade och fult svikna. Medan Leyla försöker förtränga tillvarons tomrum med sina tumörpatienter och medicinstudenter går Jonna all in i musikens värld tillsammans med sitt band The Beauties. Samtidigt som Jonna önskar sig en ny elgitarr i födelsedagspresent, visar sig en utav Leylas levercancerpatienter ha en exman som säkert kan sälja en bra gitarr billigt. Alltså tar hon kontakt med Ellas exman Marvin, gitarr byter ägare… och innan hon vet ordet av har Marvin nästlat sig in i hennes liv på ett obegripligt sätt. Han blir Jonnas läromästare och utvecklar deras musik… och Leylas älskare! Hur kunde detta hända… Har hon satt all yrkesetik åt sidan, fått huvudet totalt förvrängt, eller vad? En man hon knappt känner alls! En man som hennes dotter Jonna dessutom verkar ha fått direkt osunda känslor för! Som dessutom har ett väldigt stormigt förhållande till sin exfru Ella, som bara blir allt sämre och vars fortsatta liv plötsligt hänger på Leylas skicklighet?

Det är som upplagt för dramatik på en riktigt obehaglig nivå… Och med tanke på hur fullständigt gränslös och utåtagerande den tonåriga Jonna är, så börjar man smått ana åt vilket håll allting kommer att luta. Men jag hinner ha fel många gånger om innan jag når den ofattbara och helt absurda upplösningen. Tänk vad omständigheter kan göra med människor… och få dem att göra. En riktig liten rysare om hur ett förhållandevis enkelt vardagsliv snabbt kan förändras till en fullständig mardröm. Trots att ingen egentligen är ond på något vis… Mycket läsvärd - om alla möjliga dilemman som kan uppstå, om längtan och frigörelse, men framför allt om kärlek?

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar