onsdag 7 april 2021

”Flickan i skogen” av Sam Lloyd

Barn som kidnappas förefaller vara ordentligt på tapeten just nu – är det inte filmer och TV-serier så är det i bokform. Men ofta med olika ingångar i barns försvinnande. Här försvinner också ett barn (…minst. Faktiskt åtskilliga, egentligen…) men till skillnad från många andra bortrövade barn jag läst om eller sett i filmad form så är den här flickan Elissa ett litet geni – ett schackgeni. (En liten blinkning till en viss Queens Gambit?) Och tur är väl det – tack vare sin strategiska intelligens kan hon hantera situationen på ett sätt som få andra 13-åringar skulle gjort. Vilket sannerligen bäddar för spänning. Och ändå är man totalt oförberedd på den oväntade vändning/twist som historien tar mot slutet. Sådana överraskningar höjer onekligen boken ett snäpp över andra liknande dussinthrillers!

Elissa kidnappas alltså, ute på en parkeringsplats dit hon av en slump, tillfälligt, gått ut ensam, när hon och mamman är iväg på en schacktävling. Hon drogas och vaknar så småningom upp fastkedjad i ett kolsvart källarrum. Hennes kidnappare besöker henne med jämna mellanrum, låter henne ana att det inte är första gången någon är fastkedjan på samma plats, och kräver en speciell sorts lydnad för minsta eftergift.

Men Elissa får också smygbesök av någon helt annan, en 12-årig pojke som heter Elijah, som låter henne ana att hon är under ett gammalt hus långt, långt ute i skogen, att han bor i huset intill, men också att hon inte är den första han besöker i denna källare… Vart de andra barnen tagit vägen är han väldigt vag kring. Trots att Elissa bönar och ber vägrar Elijah att tillkalla hjälp eller kontakta polisen – för vad hon inte vet är att om Elijah skulle göra detta, skulle han ju i ett slag förlora den enda, och nya, vän han har. Han vill henne väl, men inte tillräckligt… Hur ska hon lösa sin situation när hon blir allt svagare och sjukare? Kan schackspel vara värt att testa?

Det är otroligt spännande, rysligt och obehagligt, men också intelligent och oväntat. En ovanlig historia inom genren, som verkligen sticker ut!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar