lördag 6 oktober 2018

I egna händer av Cecilia Sahlström

F.d. kulturvetaren och polisen, numera inom socialtjänsten - Cecilia Sahlström - har skrivit sin uppföljare till ”Vit syrén” (2016), som rörde en mordgåta i Stadsparken i Lund. Den kändes väl sådär, men lyftes av sina detaljerade beskrivningar av Lund… Och nu har den på senare tid lånats ut mycket. Nu har alltså en fristående del två kommit ut, så jag tänkte ge henne en chans till – om inte annat så för Lundainnehållet. Men även denna skaver en smula, utan att jag vet riktigt varför – kanske är det en och annan kliché jag stör mig på, något språkligt, de extremt detaljerade vägbeskrivningarna… jag vet inte – men det är en bra historia hon har knåpat ihop.

Vi får åter följa kommissarie Sara Vallén med hennes medvetet oklara förflutna, i hennes jakt på en mördad socialsekreterare. Han hittas bragd om livet, men även torterad innan, i en kolonistuga. Alla beskriver honom som en svärmorsdröm, änglalik, utan några som helst fel och brister… Finns ens såna? Men när det uppdagas att han haft ett hemligt förhållande med den pakistanska läkarstuderande Samira, tycks allt peka på ett förhållandevis okomplicerat hedersmord. Men skenet bedrar – förstås. Dels är hedersproblematik inte okomplicerat och dels leder det dem bort från de verkligt skumma sakerna mannen lyckats dölja om sitt liv. Synnerligen osympatiska drag visar han sig ha, och dem har han använt på synnerligen osympatiska sätt, eller snarare på vidriga sätt. Tänk vad mycket människan kan lyckas dölja för andra…
Men vem ville honom så illa, och vem valde att döda även hans bästa vän? Lösningen finns sällan där man tror den är…

Kan man sitt Lund och gillar mervärdet av igenkänning kan Sahlström vara ett bra val av krimunderhållning, även om somligt hade kunnat skalas bort. Men en bra historia är det!

/Tuija


Reservera böckerna på Ronneby biblioteks webbsida. Kan även läsas och lyssnas på direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar