lördag 13 oktober 2018

”Ondskans ansikte” av Mats Ahlstedt


Så har den tredje delen av Ahlstedts deckare om gärningsmannaprofileraren Ella Werner kommit ut. Han är helt makalöst produktiv – senare i höst kommer en ny del i hans serie om Fatima Wallander, utredare vid Göteborgspolisen, som är minst lika spännande. Det är ju inga högklassiga litterära verk han snor ihop i det här tempot, och inte gör han väl några anspråk på det heller – trots det är han en mästare på att skapa bladvändare. Det är ett rappt tempo hela tiden, och han lyckas fixa till cliffhangers på vart och vartannat kapitel, så man bara måste läsa ett kapitel till... och ett till… Och jag bara älskar den här sortens snabba läsning mellan varven!

Den här gången får Ella verkligen bekänna färg – trots att hon egentligen inte är polis (än), utan är civilanställd - blir hon så småningom förundersökningsledare i ett riktigt jobbigt fall. Ida Neman hittar, tror hon, sin pappa mördad i hans lägenhet. Hon har inte haft någon kontakt med honom på evigheter, och så visar det sig att det var en annan, liknande, man som knivhuggits till döds. Oväntat och obehagligt – men var är fadern?

Ovanpå detta kidnappas hennes lilla dotter från förskolan – och hennes egen mamma som övergav henne som bebis, tycks på något märkligt vis vara inblandad… Och inte bara i det, utan även i en nynazistisk terrororganisation som verkar hota både Bokmässan och den judiska församlingen i Göteborg. Här är många ingredienser som känns väl igen från verklighetens löpsedlar – både kidnappningen i Bö, liksom de antirasistiska strömningarna som störde en hel del kring förra årets Bokmässa. Ibland kan tydligen verkligheten fungera som en bra inspirationskälla till – och vara lika skrämmande som - fiktionen!

/Tuija


Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Kan läsas direkt som e-bok eller e-ljudbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar