lördag 20 oktober 2018

”Vit krysantemum” av Mary Lynn Bracht


Så uppfriskande med en riktigt spännande och berörande roman som utspelar sig i Korea! Man får sig en rejäl och välbehövlig uppfräschning av Koreas nutidshistoria, hur sorglig och förfärlig den än må vara – och just därför än viktigare.

Vi möter den unga flickan Hana, som är en av tradition upplärd fridykare, en haenyeo… havets kvinnor. Hon är upplärd av sin mamma, och förväntas föra det fina arvet, levebrödet, vidare till sina barn. Om inte… om hade funnits…

För en dag sommaren 1943, under den japanska ockupationen, ser den sextonåriga Hana hur en japansk soldat närmar sig hennes väntande lillasyster Emi på stranden. De har blivit ordentligt varnade för soldater, och Hanas plikt är att skydda systern – varpå hon lyckas hinna gömma undan systern så att hon själv konfronteras med soldaten. Som tar henne tillfånga. För henne från barndomens ö till fastlandet och långt norrut. Och lämpar av henne som sexslav på en militärbordell, där hon utsätts för allt man inte ens orkar föreställa sig. Men hon räddade i alla fall sin syster från det förfärliga ödet - och drömmen om en flykt, ett återvändande, är det enda som håller henne vid liv.

2011 får vi följa den åldrande Emi, som lämnar barndomsön för att besöka sina vuxna barn i Seoul, och i tillbakablickar får vi följa hennes uppväxt och liv, som sannerligen inte blev någon dans på rosor, den heller. I hela sitt liv har hon försökt förtränga minnet av sin syster och hennes uppoffring, aldrig ens berättat om systerns existens för sina barn, förrän…

Nu är tid att möta det förflutna - men kommer hon någonsin att få möta sin syster igen?

Det är ett starkt berörande familjedrama i skuggan av krigets ondska – inte bara under andra världskriget, utan senare även under Koreakrigets angiverier… Stackars människor vad de har fått utstå! Det är både vackert och fasansfullt om vartannat, men mycket välskrivet  - en fröjd att läsa!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Kan lånas direkt då den finns som e-bok och e-ljudbok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar