måndag 11 april 2011

Åter till Villette

Vad härligt att få försvinna in i ännu en deckare. Som vanligt tar det slut alldeles för fort. Blodröd måne över Villette börjar med ett riktig klassiskt mord. Ett tåg lämnar Istanbul i januari 1995 för vidare färd mot Paris. När det blir stopp på rälsen på grund av snöras upptäcks att en av passagerarna i vagnen är mördad. Det finns bara fyra misstänkta, snön runt vagnen är orörd – vem av dem har gjort det? Den som klarar upp fallet är Martine Poirot undersökningsdomare från den fiktiva staden Villette i Belgien.

Författarinnan bakom serien om Martine Poirot är Ingrid Hedström. Hon bodde under några år i Bryssel och lärde mycket om det belgiska samhället. På hemsidan om serien står: Enligt Ingrid ligger tjusningen i en deckare först och främst i processen att avslöja det fördolda, och Belgien är ett land där det finns mycket fördolt att avslöja.

Det stämmer ypperligt med denna boks handling. Mordet på tåget är en försmak om vad som komma skall. I april 1995 sker nämligen ett grymt och till synes oförklarligt mord i närheten av Villette. Det för mycket fördolt upp till ytan. Det verkar inte finnas något motiv i nutiden. Kan det finns längre tillbaka i tiden? Intrigen är inte alldeles lätt, det finns kopplingar 25 år tillbaka i tiden och längre än så, till Frankrike och Sverige. Mer kan jag inte säga utan att berätta för mycket.

Lite kul är att Poirots man är svensk. Det finns genom hela serien kopplingar till Sverige. Dessutom tar vi del av Poirots privatliv med familj, släktingar och även arbetskamraternas liv genom böckerna. Nog för att boken går att läsa fristående, i slutet finns en lista över de personer som figurerar i boken. Men det underlättar och ger mer om man har läst de tidigare böckerna i serien.

/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar