fredag 15 juli 2011

Vända blad

Vände blad gjorde jag i ett allt snabbare tempo för att få reda på vad som skulle hända på nästa sida i denna bok av Julie Jézéquel. Huvudpersonen Clara vänder lite oväntat blad i sin karriär som manusförfattare när hon gör sig ovän med en uppdragsgivare och finner sig utfryst av hela branschen. Hur ska hon fortsätta sitt liv? Hon måste ha en inkomst för att försörja sig och sin tonårige son.

Skriva är det enda hon kan. Med hjälp av sin bror får Clara ut en hemsida där hon erbjuder sina tjänster som spökskrivare. Snart möter hon sin första kund. Han är en intetsägande man i 50-årsåldern, monsieur Rosier, fjärde generationen i familjeföretaget som säljer maskinutrustning och inte det minsta talför. Han vill inte berätta om sina drömmar som barn men lämnar några papper med information om familjen som han hänvisar till. Utöver det är det i princip omöjligt att få honom att bidra med information om sitt liv så att hon kan börja skriva. Du ska skapa menar han. Vad vill han ha av henne egentligen? När han går efter deras andra möte står Clara bakom sin låsta ytterdörr med en papperskniv i bakfickan och tårarna strömmande längs kinderna och undrar vad hon gett sig in på.

Jag gillar Clara. Hon är ingen perfekt hjältinna utan tar ständigt snedsteg i sina försök att leva sitt liv, vara en bra mamma och komma vidare... Vi får följa hennes tankar och samtal med väninnan Agathe medan samarbetet med klienten trots allt fortsätter. Hennes son som jag inte lägger särskilt stor vikt vid i början av boken tar allt mer plats. Snacket dem emellan är en av behållningarna i boken. Clara själv är riktigt rolig fast hon inte vet om det själv och jag kommer på mig själv med att skratta flera gånger. Vända blad var en totalt oväntad bok och oförutsägbar, rolig och tänkvärd.

/Liselott

Reservera boken i biblioteket katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar