torsdag 4 augusti 2011

Blomberg läser Levin

Minns ni Jan Blomberg? Dramatenskådespelare av den gamla gedigna sorten, emellertid utan att föra en massa onödigt väsen av sig. För den så kallat breda allmänheten var han socialarbetaren Harry i den konstiga Janne Halldoff-rullen Stenansiktet. Och så den lätt försupne vaktmästaren Winstedt i grabbklassikern Xerxes. Behöver ni mer?... Bror Råtta i Det susar i Säven?… Berättaren i Ture Sventon-julkalendern?…

Det är framförallt som röst Jan Blomberg smugit sig in i våra hjärtan. Liksom Ernst-Hugo, Margareta Krook och Toivo Pawlo tillhörde han den exklusiva skara som skulle ha kunnat göra såväl telefonkataloger som vitvarumanualer till stor konst. Hans en aning knarriga, en smula släpiga, en gnutta nasala och ett uns förnumstiga stämma besatt en sanslöst trollbindande förmåga. Att Jan Blombergs far var Hugo Blomberg, överingenjör på LM Ericsson och en av utvecklarna bakom Kobratelefonen, har möjligtvis med saken att göra.

Dessvärre gick Jan Blomberg bort redan 1997, alltså strax innan det senaste decenniets stora ljudboksboom. På Ronneby bibliotek finns han därför bara representerad i en enda katalogpost; som inläsare av Ira Levins Bädda för död.

Ira Levin (1929-2007) är väl mest känd för Rosemarys baby och Fruarna i Stepford, bland annat tack vare Roman Polanskis och Bryan Forbes framgångsrika filmatiseringar. Bädda för död, en thrillerhistoria i studentmiljö från 1953, är hans förstlingsverk.

En ung krigsveteran med arbetarbakgrund blir besatt av tanken på att nästla sig in i den rika kopparfabrikören Leo Kingships familj. Saker går dock inte riktigt som planerat. Han råkar göra dottern Dorothy Kingship gravid och drabbas av panik vid tanken på hennes fars förmodade reaktion. Enligt noir-thrillerns krassa logik ter sig mord snart vara den enda lösningen, om än inte den slutgiltiga...

För en förhållandevis orutinerad thrillerläsare som undertecknad är Bädda för död fylld av överraskande vändningar. Men även experter på området har prisat Levins oerhörda sinne för välkomponerad spänning. ”the Swiss watchmaker of suspense novels” är Stephen Kings omdöme av denne hans läromästare.

För att summera: Kombinationen Blomberg-Levin är guld värd.

/Martin

Reservera boken i bibliotekets katalog

2 kommentarer:

  1. Han verkar ju också ha haft talang för spännande bilscener : )

    SvaraRadera
  2. Ronneby bibliotek09 augusti, 2011 12:29

    Onekligen! Tycks inte ha varit främmande för att göra sina egna stunts.
    /Martin

    SvaraRadera