måndag 29 augusti 2011

Sugen på potatisskalspaj*?

Jag har lagt till en ny favorit på min lista, boken med det något krångliga namnet Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap. Den utspelar sig strax efter andra världskriget och består helt och hållet av brevkorrespondens.

Huvudpersonen Juliet Ashton livnär sig som författare och skriver brev till sin förläggare, till dennes syster tillika Juliets bästa vän, samt till medlemmarna av sällskapet i titeln. Det hela börjar med att hon får ett brev från en man på Guernsey som har fått i sin ägo en bok som tidigare tillhört Juliet. Han nämner sagda sällskap i sitt brev och Juliet får ett uppslag till en ny bok. Brevväxlingen fortsätter och hon engagerar sig i medlemmarnas livsöden. Till slut bestämmer hon sig för att resa till ön och träffa människorna som hon lärt känna brevledes. Det blir en resa som totalt förändrar hennes liv.

Humor blandas med sorg och tragik på ett mycket fint sätt i denna pärla. Huvudpersonen kan närmast beskrivas som en yrhätta och i potatisskalspajssällskapet finns en mängd olika karaktärer. Tyvärr dog författaren Mary Ann Shaffer 2008, samma år som boken kom ut och hon hade inte publicerat något tidigare. Synd, jag hade velat läsa fler böcker av henne.

/Jenny

*För den som undrar vad en potatisskalspaj innehåller finns det en kort beskrivning i boken...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar