torsdag 24 februari 2011

Analys av ett mord

Jag fick vetskap om boken Analys av ett mord på bloggen Ett hem utan böcker. Den fick ingen vidare bra kritik, men en mordhistoria som utspelar sig i början av 1900-talet intresserar mig alltid. Undra om det är Jacqueline Winspears böcker om Maisie Dobbs som fått in mig på det spåret? Dessutom fanns boken inne på biblioteket så jag började läsa några rader och fastnade för den.

Vi befinner oss i New York 1909. Miljön som målas upp i boken känns äkta och det bekräftas i författaren Jed Rubenfelds kommentarer i slutet av boken. New York är under uppbyggnad. Skyskrapor skjuter i höjden, broar byggs och automobilerna trängs med hästarna på gatorna. Vi möter sociteten, de fattiga arbetarna och mutbara poliser - klassskillnaderna är stora. 

Huvudperson och berättare är Stratham Younger, lärljunge till Sigmund Freud. Stratham står på kajen och tar emot Freud vid hans första besök i USA.  Med är också Carl Jung, ett annat känt namn. Alla tre verkar de inom psykoanalysen. För er som inte är helt på det klara med vilka Freud och Jung var får liksom jag veta en hel del om deras kontroversiella och ifrågasatta verksamhet, liksom om relationen dem emellan. 


Det hela binds samman av ett mord på en rik socitetsdam, vilket följs av ett mordförsök på den unga Nora. Nora överlever men förmedlar att hon inte minns något och kan inte heller tala. Av en händelse finns de tre herrarna i närheten och Younger får möjlighet att behandla Nora med psykoanalys, för att få henne att minnas. En annan trevliga bekantskap i boken är kriminalkonstapel Jimmy Littlemoore som får i uppdrag att försöka lösa mordet.

/Liselott



Reservera boken i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar