måndag 20 juni 2011

Konungens tal

Att stamma och inte få fram de ord som man så gärna vill få fram måste vara jobbigt, det kan vi nog alla enas om. Att behöva göra sin stämma hörd inför en hel nation kan säkerligen även det vara nog så mödosamt. Att kombinera de två måste vara rena skräcken.

The king's speech bygger på den sanna historien om Englands Georg VI som efter att hans far Georg V dött och hans bror Edward VIII abdikerat, finner sig vara kung. Han har ett problem som gjort att han tidigare fruktat offentliga framträdanden, nämligen en svår stamning. Trots upprepade besök hos olika läkare har kungen inte gjort några framsteg och som en sista utväg söker hans fru, den blivande drottningmodern Elizabeth, upp logopeden Lionel Logue, som har något alternativa metoder. Efter en skakig början på relationen byggs en tillit och vänskap upp mellan kungen och Logue. Kungens stora prov blir talet han måste hålla till nationen efter andra världskrigets utbrott.

En mycket bra film! Den vann Oscars för 2010 års Bästa film, Bästa regi, Bästa originalmanus samt Bästa manliga huvudroll.

/Jenny

2 kommentarer:

  1. Instämmer, en mycket bra film, väl värd sina Oscars! Kunde också hetat "Den motvillige monarken" om inte den titeln redan varit upptagen...
    Den som imponerar mest i filmen tycker jag är hustrun Elizabeth, nuvarande drottningens mor. Hon är både varm, klok och handlingskraftig och ger en delvis ny bild av det engelska kungahuset.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var nog inte för intet som "the Queen Mum" var Europas populäraste kunglighet under långa perioder. Och Helena Bonham Carter är en skådespelerska av högsta rang.
    Sedan tycker jag att det är lite kul att ärkebiskopen spelas av Derek Jacobi, som på 70-talet spelade den stammande kejsar Claudius i den utmärkta TV-serien I, Claudius.

    SvaraRadera