onsdag 1 juni 2011

Döden inpå livet

Jag fick tips om Döden inpå livet, en deckare som inte följer gängse berättargrepp. Det är första boken i en serie om kommissarie John Bright. Istället för att som brukligt följa huvudpersonen i serien och låta denne berätta, har Marueen O´Brien valt ett annat tillvägagångssätt.

Storyn är att Liza, en ung, vacker, omtyckt skådespelerska hittas död. Frågan är vad som egentligen hänt. Är det självmord eller mord. Om det är mord – vem kan det då vara som utfört det, och vad skulle vara motivet bakom? Det är Lizas bästa vänninnna Millie som hittar henne och det är genom Millie vi följer vad som händer. Genom hennes ögon, tankegångar, känslostämningar och agerande följer vi polisens arbete från det Liza hittats till slutet. Hur Lizas sambo Paul rasar ihop av skuldkänslor, Lizas mors agerande gentemot honom och Millie och relationerna mellan dessa tre. Läget blir alltmer spänt på alla plan. Inte blir det lättare av att den envetne kommissarien verkar dyka upp precis överallt.

Millie är en mycket speciell person att lära känna. Det uppdagas nya sidor hos henne hela tiden, ända till de sista sidorna i boken. Hennes speciella avsky för kommissarien och maktkamp mellan dem är både centralt och underhållande i berättelsen. Det är lika mycket en mordgåta som en psykologisk skildring av Millie. Boken kom på svenska redan 2009 men ännu har inte uppföljaren kommit ut. Slutet på denna del får mig verkligen att undra över hur berättelsen fortsätter, och hur nästa bok ska vara skriven. Kommer jag att får höra John Brights röst då?

/Liselott

Reservera boken i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar