tisdag 7 juni 2011

Rått och gott?

Nyinköpt till biblioteket är boken Raw food på svenska av Erica Palmcrantz. Raw food är enligt boken ”Mat tillredd av frukter, bär, grönsaker, rotsaker, frön, nötter, torkad frukt, alger, skott, groddar, honung, kallpressade oljor och kryddor. Råvarorna hettas inte upp över cirka 40 grader.

Boken verkar vara mycket bra för den som vill börja äta mer raw food. Efter en kort introduktion finns tips på vad nybörjaren kan starta med i form av råvaror samt även vad för redskap som kan vara bra att ha till hands i köket. Är man sedan redo för mer finns två steg till för att bli en riktig fantast.

Därefter följer ett ganska traditionellt kokboksupplägg med olika kapitel för frukost, lunch, middag och desserter. Många fina bilder gör att man blir lite hungrig. Här finns recept på lasagne (med zucchini, svamp och avokado som bas), sushi, och tacos till fredagsmyset (med nöthack istället för köttfärs). Mat efter säsong, och att handla närodlat är en viktig del av raw food-tänket. För mig verkar det dock lite jobbigt med raw food. Många ingredienser ska blötläggas, ibland i flera dagar, eller groddas, och det ska hackas, hackas och hackas lite till. Inget för dem som vill att det ska gå snabbt att tillreda maten alltså. Troligen tar det också ett tag att vänja sig vid att maten inte är varm. Men nyttigt är det säkert. Kanske något för dem som är trötta på att äta djur?

/Jenny

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar