onsdag 4 januari 2012

En hittas död

En varm sommardag 1941. Två kvinnor cyklar iväg tillsammans, Linnea och Ingeborg. En av dem hittas senare död. Vad som lett fram till denna händelse och efterspelet får jag följa i Peter Lucas Erixons bok Silversnöret.
Jag möter Linnea första gången i juni 1940 på väg till sin syster med tåg. Hon är då 34 år gammal och fortfarande ogift. Författaren låter mig förstå att Linnea inte haft det så lätt fram till nu. Det finns sådant hon inte kan glömma, och hon har vållat de sina tråkigheter. Men nu kämpar hon med "att ändra riktning, visa bättring, ta sig upp, tvätta sig fri från det förflutna".
Sakta växer hennes liv fram på sidorna. Linneas uppväxt under tidigt 1900-tal, men även föräldrarnas liv och slit. Det som hänt före 1940 och det som komma skall. Moderna är sjuklig och barnen får klara sig själva. Syskonen tar avstånd från Linnea som går sina egna vägar och inte är som andra. Mest tycker hon om fadern som låter henne göra som hon vill.

Ständigt förankras berättelsen i det som händer i Sverige och världen. Hur folk tar sig fram genom Sverige i dessa ransoneringstider, hur de lever och hur samhället ser ut. Det är så gripande och ändå krasst skrivet. Är detta vanligt förekommande eller ett unikt fall?
Berättelsen bygger på befintligt arkivmaterial. Författarens anger att han följt detta material i minsta detalj. Så mycket är sant men boken klassas ändå som skönlitteratur. Jag tycker det är svårt att skilja fakta från påhitt. Berättelsen känns väldigt realistisk. Den var väldigt svår att släppa.
/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar