måndag 30 januari 2012

Ett alldeles särskilt förhållande

Det börjar bra. Sally Goodchild, utrikeskorre för Boston Post i Egypten, träffar den manlige kollegan Tony Hobbs under ett riskfyllt uppdrag. De inleder ett förhållande och Sally blir efter en kort tid gravid. Ungefär samtidigt blir Tony hemkallad till sin tidning i London och paret tvingas fatta viktiga beslut om sin framtid. De bestämmer sig för att gifta sig och Sally flyttar med till London. Men förhållandet som börjat så bra tar en annan vändning när flytten är genomförd. Sally känner sig ensam i sin nya hemstad och Tony börjar dra sig undan henne.

När deras gemensamma son föds drabbas Sally av en förlossningsdepression och blir oförmögen att ta hand om barnet. Tony ger inget stöd och snart blir situationen ohållbar. Sally blir inlagd på psyket. När hon sakta börjar bli bättre kommer nästa dråpslag. Ett dödsfall i hemlandet gör att hon måste lämna England för en period. När hon kommer tillbaka är huset tömt på alla saker förutom hennes egna. Tony har tagit sonen och flyttat. Det är bara början på en lång kamp för Sally att få tillbaka rätten till sin son.

Den väcker sannerligen känslor, Ett alldeles särskilt förhållande. Jag blir arg, förtvivlad och känner desperationen medan jag läser. Ett tag blir det rent av klaustrofobiskt. Ändå är det omöjligt att sluta läsa. Historien, som återberättad kan te sig en smula klyschig, är verkligt gripande och blir aldrig banal. Douglas Kennedy har skildrat en verklig mardröm.

/Jenny

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar