måndag 2 januari 2012

Astas bok

Tre kvinnor är i fokus i Astas bok. Den första är Asta, dansk invandrare i London i början av 1900-talet, som börjar skriva dagbok för att ha någonstans att kunna beklaga sig över sin tillvaro och sitt kärlekslösa äktenskap. Swanny är dottern som sent i livet får beskedet att hon möjligen inte alls är Astas dotter. I sökandet efter sin sanna identitet publicerar Swanny dagböckerna på 70-talet, efter Astas död. Ann, Astas barnbarn och Swannys systerdotter är den som på 90-talet summerar alltihop och berättar historien om vem Swanny egentligen är.

Berättelsen hoppar mellan olika decennier och vissa kapitel består av Astas dagboksanteckningar. Dessa kapitel inleds med en passage på danska vilket gör att de känns väldigt autentiska. Sammantaget är det fängslande läsning.

Barbara Vine är pseudonym för deckarförfattarinnan Ruth Rendell. Enligt litteraturdatabasen Alex föddes hennes mor i Sverige, växte upp i Danmark och flyttade till England 1905. Det är samma år som Astas bok börjar. Måhända finns det drag av Vine/Rendells mor i Asta?

/Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar