måndag 30 maj 2011

Kvinnan i rummet

Kvinnan i rummet av danske författaren Jussi Adler-Olsen är första delen i serien om kriminalinspektör Carl Mørk. Mørk har precis kommit tillbaka till arbetet efter att ha varit med om ett ingripande som gick snett. En av hans kollegor dog och en annan fick men för livet. Själv klarade han sig undan med endast skrapsår men har väldiga skuldkänslor för det som hänt. Eftersom han även innan olyckan var en ganska obekväm person att arbeta med bestämmer sig polisledningen för att förpassa honom till polishusets källare där han ska basa över den nyinrättade avdelning Q, en avdelning för gamla olösta fall.

Hans första fall att nysta i blir den unga politikern Merete Lynggaards försvinnande. Vintern 2002 försvann hon spårlöst under en båtresa till Tyskland. Ingen kropp återfanns och hennes enda ressällskap, den handikappade brodern Uffe, är inte kontaktbar. Som läsare förstår man snart att tiden är knapp...

Det är svårt att förklara varför jag fastnar för boken. Intrigen är inte så olik från vilken deckare som helst, ändå blir det svårt att lägga den ifrån sig. Jag är fast, och vill läsa mer av Adler-Olsen. Tur att nummer två i serien, Fasanjägarna redan har kommit ut!
Bok nummer fyra i serien om avdelning Q, Flaskpost från P, kom ut redan i februari. Det kan ha att göra med att den fick Skandinaviska kriminalsällskapets pris Glasnyckeln 2010.

/Jenny

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar